Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 19 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Flevoland laat de overgezwommen edelherten voorlopig lopen

Het klinkt bijna als het script van een feelgood-movie, vol edelfiguranten en met een voorlopig happy end: opgejaagde edelherten maken de reis van hun leven en zwemmen naar hun nieuwe huis, waar ze vanaf dan voorlopig met rust worden gelaten. Maar het is gewoon waargebeurd.

Flevoland laat het groepje edelherten dat naar de provincie is gezwommen vanaf de Veluwe namelijk voorlopig met rust. De provincie heeft op dit moment geen regels op basis waarvan de herten aangepakt kunnen worden, waar landbouworganisatie LTO om had gevraagd. Landbouwers vrezen dat de herten schade aan hun akkers veroorzaken.

Advies edelherten

Dat laten Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland vandaag aan Provinciale Staten weten. GS hebben advies gevraagd aan de faunabeheereenheid Flevoland en aan de landsadvocaat. De provincie gaat nu eerst laten registreren of de herten schade veroorzaken of dat ze het verkeer in gevaar brengen. Tot nu toe is er geen sprake van landbouwschade en er is één hert aangereden, zeggen GS. Daarna komt er een plan tegen de vrij rondlopende edelherten, maar dat kan pas op zijn vroegst in augustus volgend jaar effectief zijn.

Op social media zijn mensen vooral erg gecharmeerd van de imposante dieren.

Reactie vanuit de landbouw

Arnold Michielsen van LTO Noord betreurt dat, vertelt hij aan Omroep Flevoland. Hij hoopt dat de provincie in de tussentijd wel duidelijkheid geeft over het vergoeden van schade die de beesten mogelijk aanrichten. Ook wil hij dat er compensatie komt voor akkerbouwers die hun land met een afrastering tegen de herten beschermen.

https://twitter.com/11meterbovenNAP/status/1289817309289185281

Het groepje herten loopt in natuurgebieden bij Biddinghuizen en Zeewolde. De dieren zijn naar alle waarschijnlijkheid via het Veluwemeer van Gelderland naar Flevoland gezwommen. Edelherten komen in Nederland alleen voor op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. In die twee gebieden is wel beleid voor het beheer van de herten.

Zwemmers

Op de vraag of herten goed kunnen zwemmen, luidt het antwoord: Ja. „Herten zijn hele goede zwemmers”, schrijft Vereniging Het Edelhert. „Het winterhaar bevat zoveel lucht, dat het drijfvermogen geeft en het zwemmen gemakkelijk maakt.

Lees ook: ‘t Was de goudjakhals die de schapen doodbeet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.