Iris Hermans
Iris Hermans Opvallend 13 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

‘t Was de goudjakhals die de schapen doodbeet, ‘we zijn een soort rijker’

Eigenlijk is ‘goudjakhals’ een beetje een naamfuck. Met een beetje fantasie is zijn vacht dan nog wel van goud, maar verder is hij minder verwant aan de jakhals dan aan de wolf. Je hebt trouwens ook nog de gouden wolf, maar die zit in Afrika, terwijl wij hier nu de goudjakhals hebben rondstruinen.

Slecht nieuws voor schapen, die nu soms het haasje zijn. Al pakt de goudjakhals die dan weer liever, hazen. Maar mooi nieuws voor natuurliefhebbers.

https://twitter.com/embertmesselink/status/1327246862001303556

 

Voor het eerst heeft een goudjakhals schapen doodgebeten in Nederland. De goudjakhals, het kleine neefje van de wolf, is wel een paar keer eerder in het land gezien op camerabeelden, maar het roofdier viel nog niet eerder in Nederland prooidieren aan.

De schapenhouders krijgen de schade van de provincie vergoed, „en de Gelderse Poort is een soort rijker”, schrijft Twan Teunissen van Staatsbosbeheer.

Lees ook: Nooit eerder zulke scherpe beelden: relaxte wolvin met zwijnenbig in de bek

Mooie ontwikkeling goudjakhals

Ook directeur Natuurbeweging Embert Messelink is opgetogen en plaatst het dier in het rijtje van zeearend, kraanvogel, visarend, wolf en (met een beetje hulp) otter en bever. „Mooie ontwikkeling, grotendeels resultaat actieve natuurbescherming: jacht aan banden, grotere en kwalitatief betere natuurgebieden.”

https://twitter.com/NLBloeit/status/1327230522716790786

https://twitter.com/twanteunissen/status/1327229285841702912

Geen wolf

De goudjakhals beet vorige maand een aantal schapen dood in de Ooijpolder bij Nijmegen. Aangenomen werd dat de dode schapen het slachtoffer waren geworden van een wolf, maar dna-onderzoek heeft aangetoond dat het om een goudjakhals ging, laat de provincie Gelderland weten. Al zeggen mensen dat ze het dier al veel eerder hebben zien rondlopen. „Ik heb een half jaar geleden al gemeld dat deze goudjakhals rondliep bij de Oij”, vertelt iemand na een bericht en foto van Omroep Gelderland.

https://twitter.com/GerriePieters36/status/1327235329619857408

De goudjakhals is een voor Nederland nieuwe soort, die hier nog niet is gevestigd. In het Duitse grensgebied bij Nijmegen is sinds de zomer al sprake van aanvallen door een goudjakhals. Of het om hetzelfde dier gaat, is nog niet bekend. De Zoogdiervereniging doet in de Ooijpolder veldonderzoek om te zien of het roofdier daar nog zit.

Liever een haasje

De beschermde goudjakhals is veel kleiner dan een wolf en heeft een spitsere snuit. Het dier is erg schuw en wordt maar zelden gezien. De goudjakhals is al enkele jaren bezig met een opmars vanuit Zuidoost-Europa. In Nederland verscheen de goudjakhals in 2016 en 2017 voor een cameraval op de Veluwe en in 2019 zijn in Drenthe camerabeelden van het dier gemaakt. Een goudjakhals valt bij voorkeur geen schapen aan, maar eet vooral knaagdieren zoals hazen en beverratten.

Omdat de goudjakhals nieuw is voor Nederland is er ook nog geen beleid voor. Gelderland heeft wel wolvenbeleid, omdat zich in die provincie ook de eerste wolven vestigden. Vanuit dat beleid wordt de schade die de schapenhouder heeft geleden door de aanval van de goudjakhals vergoed, laat de provincie weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.