Metro
Metro Opvallend 5 sep 2020 / 11:54 uur

Californië maakt zich op voor hittegolf met ‘buitengewoon gevaarlijke omstandigheden’

De Amerikaanse staat Californië zet zich schrap voor een extreem warme hittegolf met recordbrekende temperaturen. Die kunnen oplopen tot 50 graden.

Ook al is het september: in de staat Californië wordt dit weekend extreem heet en droog weer voorspeld. En dat terwijl de staat nog aan het bijkomen is van een hittegolf die vorige maand een reeks verwoestende bosbranden heeft verergerd. Vanaf vandaag zullen de temperaturen naar verwachting nog verder stijgen. Het worden mogelijk de heetste dagen ooit voor de staat.

Zwaar weekend in Californië

Deze hittegolf zal wel korter duren dan de voorgaande hittegolven. Het National Weather Service voorspelt dat de temperaturen maandag weer zullen dalen en dat een harde wind, die de vlammen van de bosbranden kan aanwakkeren, nu ontbreekt. Toch zal het voor velen een heftig en zwaar weekend worden, zo voorspelt het ‘Amerikaanse KNMI’.

Met name morgen en maandag krijgt Californië te maken met extreme hitte, meldt het Weather Service. Die temperaturen brengen „buitengewoon gevaarlijke omstandigheden” met zich mee. Op sommige plekken kan het 50 graden worden. Om dat in context te plaatsen: normaal is het in september rond de 30 graden.

Californië maakt zich op voor een 'gevaarlijke en fatale' hittegolf
Ook in Death Valley National Park (Californië) worden temperaturen van rond de 50 graden verwacht. Geen record, want in augustus werd het daar 54,5 graden. Foto: EPA / Etienne Laurent

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het is dan mogelijk om energiecentrales harder te laten draaien om stroomuitval te voorkomen. Door alle ventilatoren en airco’s die overuren maken, is dat hard nodig.

Sneeuw

Ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten wordt het extreem heet, met temperaturen ruim boven de 40 graden. En in de staten Louisiana en Arizona worden temperaturen van rond de 38 graden gemeten.

De temperaturen zullen naar verwachting begin volgende week weer dalen. In de omgeving van Denver (Colorado) wordt het dit weekend nog ruim dertig graden en is er een paar dagen later zelfs kans op sneeuw.

Lees ook: 54,5 graden in Death Valley, mogelijk hoogste temperatuur ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Californië maakt zich op voor hittegolf met ‘buitengewoon gevaarlijke omstandigheden’
Sluiten