Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 9 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Weermodel voorspelt ‘sneeuwstoring’ in Nederland: ‘Als berekening klopt, ligt het land plat’

Sneeuwballengevechten en sneeuwpoppen maken? Het lijkt er misschien in te zitten. Als de weermodellen kloppen, krijgt Nederland volgende week woensdag namelijk te maken met een sneeuwstoring. Op sommige plekken kan tot wel 20 centimeter sneeuw vallen. „Als deze berekening uitkomt, ligt Nederland volgende week volledig plat.”

Het is natuurlijk altijd even afwachten of dit soort voorspellingen uitkomen. Maar als we het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (of het ECMWF) moeten geloven, gaat het écht gebeuren. En dat zijn geen koekenbakkers.

De supercomputer van het weercentrum is een van de krachtigste ter wereld, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de verwachtingen. Dat betekent dat de prognoses regelmatig uitkomen. Tot twee dagen vooruit komen 95 procent van de voorspellingen uit. Bij vier dagen ligt dat percentage rond de 90 procent en bij vijf dagen rond de 80 procent. Het is niet duidelijk hoe hoog het percentage is bij acht dagen.

Momenteel is het al flink koud in ons land. Vandaag worden de eerste marathons op natuurijs geschaatst.

Sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw komt onze kant op

Mogelijk wordt Nederland bedekt onder een flinke laag sneeuw, zo voorspellen weermodellen: woensdagochtend 17 januari pakken er vanaf het zuiden flink wat wolken samen om over ons land te trekken. Die nemen een grote hoeveelheid sneeuw met zich mee die Nederland wit kleurt.

In het noorden kan tot 20 centimeter sneeuw vallen, in het zuiden van het land gaat het om enkele centimeters. Dat blijkt op het moment van schrijven uit weersite wxcharts.nl, die verschillende weermodellen in een handig kaartje bijeen brengt. Waar het ene model die dag vooral regen voorspelt, voorziet model ECMWF iets heel anders. Het is dan namelijk koud genoeg om die regen om te toveren tot sneeuw.

Het ECMWF-kaartje kleurt donkerpaars over ongeveer heel Nederland vanaf volgende week woensdag, wat inhoudt dat er dan flink wat witte vlokken uit de lucht vallen.

weermodel sneeuw paars weer
Het weermodel ECMWF kleurt donkerpaars, wat inhoudt dat er flink wat sneeuw onze kant opkomt. Bron: wxcharts.com

‘Als deze berekening uitkomt, ligt Nederland volgende week volledig plat’

Op X is het weerkaartje niet onopgemerkt gebleven bij de weermannen. Zo doopt iemand de voorspelling al om tot ‘sneeuwbom des doods’. „Je mag er eigenlijk niet naar kijken”, doelt een twitteraar op het feit dat het nog erg ver voor ons ligt. „Echter volgende week: 20 centimeter in het noorden aan sneeuw.”

Ook meteoroloog Michael van der Poel twittert over de sneeuwstoring. „Als deze berekening uitkomt, ligt Nederland volgende week volledig plat! De operationele run van ECMWF berekent rond 17 januari een sneeuwstoring, die precies over ons land trekt. Kijken of het signaal overeind blijft de komende runs.”

Eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in Winterswijk

Weeronline: schaatsen op opgespoten natuurijsbaan zekerheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties