Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 1 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Donald Trump wil TikTok verbieden in de Verenigde Staten

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de populaire socialemedia-app TikTok van het Chinese bedrijf ByteDance verbieden in de Verenigde Staten.

Dat zei hij vrijdag (lokale tijd) tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

„Wat TikTok betreft, we gaan ze verbieden in de Verenigde Staten”, aldus Trump. De president stelde het verbod vandaag nog te zullen bekrachtigen. Dat zou volgens hem kunnen door middel van een presidentieel decreet of een economische noodwet.

Een foto van twee tieners die een TikTok-video maken
Tieners vermaken zich prima met TikTok. Foto Getty Images / Barcroft Media

Onderzoek naar TikTok

De Amerikaanse overheid doet al een tijd onderzoek naar TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen. Tieners maken massaal gebruik van de social media-app. De Verenigde Staten zien dat als een gevaar voor de nationale veiligheid, omdat ByteDance zo veel informatie over Amerikaanse burgers vergaart. Die informatie wordt volgens de Amerikanen mogelijk doorgespeeld naar de Chinese overheid.

Eerder meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden dat Trump aan een order zou werken dat ByteDance dwingt TikTok te verkopen. Ook zou Microsoft in gesprek zijn om de Amerikaanse activiteiten van TikTok in handen te krijgen.

19-jarige TikTok-ster overleden na schietpartij in bioscoop
Het logo van TikTok. Foto: AFP

Waarde 50 miljard

De populaire maar controversiële app TikTok zou als apart bedrijf 50 miljard dollar waard kunnen zijn. Dat menen enkele investeerders in het Chinese moederbedrijf ByteDance, zo meldden zij deze week. Zij willen het platform voor korte muziekvideo’s overnemen van de huidige eigenaar, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het prijskaartje van 50 miljard dollar laat zien dat investeerders hoge verwachtingen hebben van TikTok. Afgezet tegen de verwachte jaaromzet in 2020 is het een veel duurder bedrijf dan het vergelijkbare socialmediabedrijf Snap, waarvan de waarde 33 miljard dollar is.

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump verspreidde onlangs een advertentie op Facebook waarin al werd gehint op een nationaal verbod van de app. TikTok zelf ontkent ten stelligste persoonlijke data te delen met de Chinese overheid.

Lees ook: TikTok favorites – De 5 leukste, grappigste en tofste TikTok-filmpjes van week 30

Lees ook: Scholiere maakt kikkervisjes-asiel en wordt TikTok-ster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.