Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 26 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Veel minder haaien bij koraalriffen: ‘functionele uitsterving’

Volgens een onderzoek is het aantal haaien bij koraalriffen wereldwijd aanzienlijk afgenomen. Ze sterven ‘functioneel uit’.

Wetenschappers onder leiding van Aaron MacNeil van de Dalhousie universiteit in Halifax, Canada, meldden in het tijdschrift Nature dat haaien vaak niet meer werden aangetroffen tijdens veldonderzoek. Rifhaaien zijn op veel plaatsen „functioneel uitgestorven”, schrijven de onderzoekers. Ze speelden nauwelijks een rol in de lokale ecosystemen.

Haaien spotten met onderwatervideo’s

Wetenschappers probeerden haaien te spotten met behulp van meer dan 15.000 onderwatervideostations met aas op 371 koraalriffen in 58 landen. Op ongeveer een vijfde van de riffen (19 procent) werden geen haaien gevonden, en dat gold ook voor 63 procent van alle videostations.

In 34 landen (59 procent) daalde het aantal waargenomen haaien met meer dan de helft ten opzichte van het aantal dat werd verwacht. Hieronder vallen bijvoorbeeld Colombia, Qatar en Sri Lanka. In de Dominicaanse Republiek werd ondanks 120 videostations op vier riffen geen enkele haai gezien.

Een foto van een haai tussen andere vissen
Zulke haaienplaatjes gaan we in de toekomst mogelijk wat minder zien. Foto: Getty Images / Andrew Nekrasov

Overbevissing belangrijke oorzaak

De afname van rifhaaien treft een groot deel van de tropische oceanen, concludeert het team. De trend hangt sterk samen met factoren zoals de bevolkingsdichtheid in het gebied en de omvang en nabijheid van markten. Over het algemeen is de belangrijkste oorzaak van de afname overbevissing.

In landen die campagne voeren voor de bescherming van haaien, bijvoorbeeld met beschermde gebieden, vonden de onderzoekers positieve ontwikkelingen. Dat is het geval in Australië, de VS, de Bahama’s en de Malediven.

Wandelende haaien

Het nieuws over haaien kan soms ook positiever: in januari werd juist bekend dat een nieuwe haaiensoort was ontdekt, de wandelende. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes. Wetenschappers vonden de nieuwe soort en presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research. De nieuwe haaiensoort is voor evolutionaire begrippen vrij jong: ‘pas’ 2 miljoen jaar geleden ontwikkelde de wandelende vis zich. Mocht je denken ‘da’s best lang’: de haai beweegt zich al 400 miljoen jaar lang door de wateren van de aardbol. Ter vergelijking: de dinosaurus zag zo’n 240 miljoen jaar geleden het levenslicht.

Lees ook: 15-jarige Australische surfer doodgebeten door haai

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.