Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 26 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Vrijgelaten verdachte brand kathedraal Nantes opnieuw aangehouden

Een man die vorige week werd aangehouden en vrijgelaten door de Franse politie na de brand in de kathedraal van Nantes, is zaterdag opnieuw gearresteerd.

Dat hebben de openbare aanklagers bekendgemaakt. Hij wordt verdacht van „vernietiging en schade veroorzaakt door brand” en blijft voorlopig vastzitten.

De brand brak uit op 18 juli, uren nadat een vrijwilliger het gebouw voor de nacht had gesloten. Aanklagers begonnen een onderzoek naar de brand, die volgens hen was uitgebroken in drie verschillende delen van de kerk.

Verdachte Nantes asielzoeker Rwanda

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het onderzoek is de vrijwilliger, een 39-jarige Rwandese staatsburger, gisteren vroeg opnieuw gearresteerd. Hij is voorgeleid aan de rechter en die heeft besloten dat de asielzoeker voorlopig vast blijft zitten, zo liet aanklager Pierre Sennès afgelopen nacht weten.

Volgens de Franse krant Le Monde zou de verdachte tijdens de ondervraging door de rechter hebben bekend op drie plekken brand te hebben gesticht in de kerk. Waarom hij tot zijn daad kwam, is onbekend.

Laboratorium: Het is brandstichting

In het kader van het onderzoek werden „meer dan dertig mensen” gehoord en zijn twintig rechercheurs en het laboratorium van Parijs ingeschakeld, aldus Sennès in een verklaring. Uit de eerste resultaten van het laboratorium zou blijken dat er sprake is van brandstichting, voegde hij toe.

Een foto van brandweerlieden in de kathedraal van Nantes
Foto: AFP / Sebastien Salom-Gomis

Sennès zei vorige week nog dat de man was gearresteerd als onderdeel van „normale procedure” en dat het „voorbarig” was om te suggereren dat hij een verdachte in de zaak was. Zijn advocaat, Quentin Chabert, zei destijds dat er niets was dat zijn cliënt rechtstreeks met de brand in verband bracht.

Kans op max tien jaar cel

De verdachte hangt maximaal tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro boven het hoofd.

De brand, die slechts vijftien maanden na een verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs uitbrak, vernietigde het beroemde orgel van de gemeente Nantes. Dat dateerde uit 1621 en heeft de Franse revolutie en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Ook zijn voorwerpen en schilderijen van onschatbare waarde verloren gegaan.

Lees ook: Doden en gewonde na neerstorten vliegtuigje op Duitse woning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.