Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Wetenschappers ontdekken wandelende haai

Haaien hebben niet bepaald een goede reputatie. We denken al snel aan de Jaws-films of brute aanvallen. Maar sommige haaien zijn zo slecht nog niet.

Wetenschappers hebben namelijk een nieuwe haai ontdekt, en wel eentje die graag een wandeling maakt. Letterlijk, deze haai heeft namelijk pootjes. Wetenschappers vonden de nieuwe soort en presenteerden hun bevindingen in Marine and Freshwater Research.

Hele oude dieren

De nieuwe haaiensoort is voor evolutionaire begrippen vrij jong: pas 2 miljoen jaar geleden ontwikkelde de wandelende vis zich. Dat is bijzonder, er werd namelijk altijd aangenomen dat haaien niet zo snel zijn als het om evolutie gaat. "Dit bewijst dat de moderne haai een uitzonderlijke evolutionaire eigenschap heeft en zich kan aanpassen aan de omgeving", zegt Mark Erdman, co-auteur van het onderzoek.

Mocht je denken: 2 miljoen jaar, dat is best veel, dan is wat context misschien handig. De haai is namelijk nog veel ouder. Met 400 miljoen jaar verslaat hij zelfs de dinosaurus, die ‘slechts’ 240 miljoen jaar oud is. Het feit dat de haai zich 399 miljoen jaar later nog steeds aanpast, is opmerkelijk.

Gespierde vinnen

De wandelende haai beweegt zich voort op zijn vinnen. Die zijn niet soepel zoals we vaak gewend zijn bij een vis, maar juist heel erg gespierd. Zijn dieet bestaat uit kleine vissen waar hij op jaagt, maar als bijgerecht doet hij zich ook graag tegoed aan zeegras.

De meeste haaien uit deze categorie vind je in het oosten van Indonesië, Nieuw Guinea en delen van Australië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.