Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 20 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer ‘groene sneeuw’ op Antarctica

Opvallende beelden uit Antarctica: het bevroren continent begint steeds groener te kleuren. Wetenschappers denken dat het verschijnsel ‘groene sneeuw’ door de opwarming van de aarde bezig is aan een opmars. Het is zelfs al zichtbaar vanuit de ruimte.

Een kleine uitleg: het fenomeen ontstaat doordat algen groeien op sneeuw. Die organismes nemen koolstofdioxide op uit de atmosfeer en kunnen op die manier groeien.

1,9 vierkante km groene sneeuw

Wetenschappers gebruikten satellietbeelden en deden onderzoek om in kaart te brengen hoeveel groene sneeuw er precies is te vinden op het continent. In totaal bleek het te gaan om een gebied met een oppervlakte van circa 1,9 vierkante kilometer.

Steeds meer 'groene sneeuw' op Antarctica

Het gaat volgens een van de wetenschappers om een „aanzienlijke hoeveelheid” biomassa voor het plantarme continent. „Veel mensen denken dat Antarctica alleen bestaat uit sneeuw en pinguïns.” De ontdekte algen nemen jaarlijks een hoeveelheid CO2 op die gelijkstaat aan de uitstoot bij 875.000 autoritjes. Dat lijkt veel, maar is volgens het onderzoeksteam een vrij onbeduidende hoeveelheid.

Steeds meer 'groene sneeuw' op Antarctica
Steeds meer ‘groene sneeuw’ op Antarctica. Foto: ANP.

Ook andere kleuren

Het onderzoeksteam stelde ook vast dat de algen vooral opduiken binnen vijf kilometer van pinguïnkolonies. De poep van die vogels lijkt het goed te doen als mest. Groen is niet de enige opvallende kleur die opduikt op Antarctica. De onderzoekers willen ook kijken naar de opmars van rode en oranje algen, al zijn die wel moeilijker te zien vanuit de ruimte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer ‘groene sneeuw’ op Antarctica
Sluiten