Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 dec 2019

Expeditie onderzoekt snelle smelten gletsjer op Antarctica

Een internationaal team van wetenschappers is aangekomen bij de Thwaites-gletsjer op Antarctica voor een onderzoek naar de reden dat die snel smelt.

De Thwaites-gletsjer, die zo groot is als de Amerikaanse staat Florida, is sinds de jaren tachtig van de vorig eeuw naar schatting 540 miljard ton ijs kwijtgeraakt. En het smeltingsproces krijgt steeds meer vaart. „Er zijn verschillende gletsjers op Antarctica waar iets vergelijkbaars gebeurt, maar over deze maken we ons de meeste zorgen”, zei een woordvoerder van het team tegen de Britse krant The Guardian.

Robot-onderzeeër

Het Brits-Amerikaanse team heeft er weken over gedaan om de afgelegen plek in het zuidpoolgebied te bereiken. Voor ze met een robot-onderzeeër het ijs kunnen bereiken, moeten ze eerst nog met heet water door 600 meter ijs boren.

Hoog tempo

Daar hebben de onderzoekers bij temperaturen van min 20 graden slechts een paar dagen voor. Vanwege de extreem lage temperaturen moet het allemaal in hoog tempo gebeuren omdat het ijs weer dichtvriest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Expeditie onderzoekt snelle smelten gletsjer op Antarctica
Sluiten