Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Good vibes 4 okt 2023
Leestijd: 1 minuut

Waarom katten spinnen: onderzoek werpt nieuw licht op ‘mysterie’

Het geluid van spinnende katten is voor velen een boost voor het humeur, maar de wetenschap achter dit katachtige geluid is lang een mysterie geweest.

Nu, en wel op Dierendag, heeft een onderzoek gepubliceerd in Current Biology nieuw licht op het ‘mysterie’ geworpen.

Spinnende katten

De meeste zoogdieren die geluid produceren, doen dat door hun stembanden te laten trillen. Hoe groter en langer de stembanden, hoe dieper het geluid. Daarom is het diepe spin-geluid van een kleine kat zo’n raadsel.

Het blijkt echter dat katten en poezen zachte ‘spinkussentjes’ hebben. Dus dat verklaart het mysterie rondom het geliefde huisdier. Deze kussentjes van bindweefsel worden in de stemplooien ingebed om ze dikker te maken, waardoor de dichtheid toeneemt en ze langzamer gaan trillen, aldus Metro UK over het onderzoek.

Verband gelegd

Wetenschappers waren zich eerder bewust van deze kussentjes, maar hadden ze nog niet in verband gebracht met spinnen.

Door experimenten uit te voeren met de strottenhoofdjes van overleden huiskatten, ontdekte het onderzoeksteam dat het duwen van warme, vochtige lucht langs de stembanden een spinnend geluid genereerde.

Dit suggereert niet alleen dat deze bindweefsels een belangrijke rol lijken te spelen bij het spinnen, maar ook dat er geen vrijwillige spierbeweging voor nodig is, waardoor het idee dat katten spinnen door bewust bepaalde spieren te bewegen, in twijfel wordt getrokken.

Dit is mogelijk waarom katten spinnen

De ontdekking suggereert ook dat spinnen mogelijk een ander doel dient dan andere vocalisaties van katten, zoals miauwen. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waarom katten spinnen, wordt het gezien als een manier waarop katten communiceren met soortgenoten of om zichzelf te kalmeren.

Kleine onderhoudsbeurt verandert in reddingsoperatie: schildpad vast onder motorkap van auto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties