Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 25 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit vogeltje blijkt na 180 jaar toch niét te zijn uitgestorven

Een vogeltje dat rond 1840-1850 op Borneo werd ontdekt en daarna van de aardbodem leek verdwenen, is weer gezien. Vogelliefhebbers zijn door het dolle.

Rond 1840 werd een mysterieuze vogel gevangen tijdens een expeditie naar Oost-Indië. Charles Lucien Bonaparte, de neef van Napoleon, beschreef het aan de wetenschap en noemde het de Malacocincla perspicillata.

De soort is nooit meer in het wild gezien en een opgezet exemplaar met een heldergeel glazen oog was het enige bewijs van zijn bestaan. Maar nu is het vogeltje na 180 jaar herontdekt in de regenwouden van Borneo, schrijft The Guardian. Lokale Indonesische media en vakbladen houden 170 of 172 jaar aan.

De black-browed babbler heet vrij vertaald heel gezellig de zwarte-brauw babbelaar, maar na een zoekopdracht Google: Zwartbrauwmuistimalia. Heel veel is er op Wikipedia niet over te vinden.

Nóg niet althans, want daar kan vanaf nu verandering in komen, nu het beestje weer op de radar is verschenen.

Twee locals, Muhammad Suranto en Muhammad Rizky Fauzan, kwamen in oktober vorig jaar een vogel tegen die ze niet herkenden en wisten hem te vangen in de Indonesische provincie Zuid-Kalimantan. Ze fotografeerden de vogel, lieten hem los en rapporteerden hun vondst aan diverse vogelkijkgroepen.

Vogelparadijs voor stadsvogels (en buurtkatten)

Sterke snavel

Deskundigen uit de regio konden de vogelsoort vaststellen, met name door zijn stevige snavel, chocoladekleur en opvallende zwarte oogstreep. In tegenstelling tot het opgezette exemplaar, had de iris van de levende vogel een opvallende kastanjebruine kleur.

„Het voelt onwerkelijk om te weten dat we een vogelsoort hebben gevonden waarvan werd aangenomen dat deze was uitgestorven”, zei Rizky Fauzan. „We hadden helemaal niet verwacht dat het zo speciaal zou zijn. We dachten dat het gewoon een of andere vogel was die we gewoon nog nooit eerder hebben gezien.”

Klein vogeltje

Ook op social media doet deze ontdekking de harten van liefhebbers harder slaan. Hij is ongeveer net zo groot als een Indonesisch geldbriefje, toont iemand. „Fantastisch!”, reageert een vogelfan. En: „Wat een geweldige vondst, zeker in deze tijd is goed nieuws meer dan welkom.”

https://twitter.com/benjaminwittes/status/1364926109540827140

Al heerst er dus wel wat verwarring over hoe lang het geleden is dat de ‘black-browed babbler‘ gespot is voor het laatst. De meeste media schrijven 180 jaar, maar volgens andere media is het 170 jaar geleden, of 172 jaar.

De afgelopen eeuw heerste er ook wat verwarring over de afkomst van de vogel, die volgens sommige onderzoekers op Java rondvloog. Mooi niet dus, weet Panji Gusti Akbar van de Indonesische ornithologische groep Birdpacker nu zeker. „Deze sensationele bevinding bevestigt dat hij uit het zuidoosten van Borneo komt en dit maakt een einde aan de eeuwenlange verwarring over zijn oorsprong.”

Bedreigd

Deze vogel heeft het al die decennia overleefd, ondanks massale ontbossing in het laagland van Borneo. Maar dat betekent niet dat het niet alsnog kan uitsterven. „Het wordt ernstig wordt bedreigd door verlies van het leefgebied”, volgens Akbar.

Natuurbeschermers zijn van plan de plek waar de vogel werd gefotografeerd zo snel mogelijk te bezoeken, zodra de beperkingen van het coronavirus dit toelaten.

Was je auto nog maar niet: ‘vieze regen’ op komst en of je er zelf ook vies van wordt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.