Anne Kersten
Anne Kersten Good vibes 21 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste warmterecord van 2021 is binnen: warmste 21 februari ooit

2020 ging officieus de boeken in als het jaar waarin het het ene na het andere warmterecord regende. 2021 kan er ook wat van: het eerste warmterecord is in the pocket. 

Het regent nieuwsberichten met zonnige lenteweer hier en lentetemperaturen daar, terwijl het éigenlijk nog winter is. Toch voelt het wel alsof de lente in ons land is: de zon schijnt volop, de lucht is blauw en het was vandaag wel 15 graden. Om 12.40 uur werd die temperatuur gemeten in De Bilt en nog nóóit eerder werd er daar op 21 februari zo’n hoge temperatuur gemeten.

Het vorige officiële record voor 21 februari in De Bilt stond op 14,8 graden en stamt uit 1949. De kans is groot dat de temperatuur vandaag nog verder oploopt en het oude record verpulverd wordt. In Brabant is het nóg warmer: in Woensdrecht en Eindhoven werd om 13.00 uur de 17,2 graden aangetikt. Het vorige record van een weerstation van het KNMI ergens in Nederland werd in 1949 in Buchten gemeten: 17,1 graden.

Al vroeg lekker warm

De laatste keer dat het rond deze tijd zo warm was, was twee jaar geleden. Toen werd het op 27 februari in het Limburgse Arcen maar liefst 20,5 graden. In geen enkele winter werd ooit zo’n hoge temperatuur gemeten, schrijft Weeronline. Het winterrecord in De Bilt staat momenteel op 18,9 graden, dat werd op 26 februari behaald.

Als de temperatuur in de komende dagen de 20 passeert, wordt ook een vroegterecord behaald: tot nu toe was de vroegste warme dag ooit op 24 februari. In 1990 werd het op die dag in de Limburgse plaatsen Oost-Maarland 20,4 graden en in Epen 20,0 graden.

De komende dagen blijft er nog kans op warmterecords, het warme weer houdt namelijk nog wel even aan. Dat is een hele switch na vorige week, toen veel mensen op de ijzers stonden.

Lees ook: Proefevenementen ‘goed begin, maar nu doorpakken’, wel één besmet persoon tot nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste warmterecord van 2021 is binnen: warmste 21 februari ooit
Sluiten