Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 8 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Spanjaarden worden helemaal warm van hun nieuwe kouderecord

Het Spaanse kwik is gedaald tot ruim 35 graden onder nul. Een unicum in het land van de sinaasappelen, costa’s, sangria en de zon. Normaal gesproken dan.

„Mensen vertelden me dat Spanje een heel warm en zonnig land is”, schrijft een vrouw op social media. Waarna ze foto’s van zichzelf met muts – en mondkapje – deelt, in de sneeuw en bij een bevroren meer. Ze is niet de enige die zich verbaast over de ongelooflijke kou in Spanje, waar het normaal gesproken gemiddeld niet kouder wordt dan tien graden in januari. Boven nul dus, terwijl het kwik daar nu ruim veertig graden onder zit.

Kouderecord Spanje

Eergisteren was er ook een nieuw kouderecord. In het skigebied Baqueira Beretop in Catalonië werd het -34,1 graden.

Maar na welgeteld een dag is het kouderecord in Spanje alweer gesneuveld. Gisteren zakte het kwik nóg verder onder nul.

In Vega de Liordes, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Madrid, werd een temperatuur van -35,8 graden gemeten, meldt het regionale meteorologische instituut Noromet. Niet eerder werd het zo koud in Spanje. „Een historisch record!”, riep Noromet het van de besneeuwde daken. Toch werd er door een enkeling lauwtjes op gereageerd. „Het ligt op 1872 meter hoogte, niet zo heel gek dat het er zo koud is.”

Toch is het voor Spaanse begrippen ongewoon koud en dat komt ergens vandaan. Het weer wordt veroorzaakt door storm Filomena, die behalve extreem lage temperaturen ook aanhoudende regen, zware stormen, hoge golven en sneeuw met zich meebrengt. Zo werd de hoofdstad Madrid donderdag bedekt onder een laag sneeuw en ook in het noorden en midden van het land sneeuwde het urenlang.

‘Prachtig’ kouderecord

Op social media delen veel Spanjaarden hun sneeuwfoto’s. Ook gebruikt de zeer enthousiaste artiest Raphael het momentum om zichzelf eens even goed in het besneeuwde zonnetje te zetten. „Wat een prachtige dag met geweldige witte decoratie die het grootste gedeelte van ons fantastische land bedekt. En dan ben ik ook nog eens jarig!”

Volgens meteorologen zal het winterweer in ieder geval tot en met zondag aanhouden.

Lees ook: Oude nanny Kim Kardashion klapt uit de school: scheiding is helemaal de schuld van Kanye

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Spanjaarden worden helemaal warm van hun nieuwe kouderecord
Sluiten