Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 1 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Geen Corona in hondennamen top 100, deze namen staan er wél in

De maand van de lijstjes is weer begonnen. Zo is er ook de jaarlijkse top 100 van de meest populaire hondennamen. Evenals de opmerkelijkste hondennamen top 10, en nee Coronaatje zit nergens tussen, (andere) dranknamen overigens wel.

https://twitter.com/freeway772/status/163702799195049984

Roep je Luna of Max op straat, dan is de kans groot dat minimaal een paar honden beginnen te blaffen, of op je af komen gestormd, met de tong uit hun blije hondenbek.

Luna nummer 1

Want Luna en Max zijn in 2020 de populairste hondennamen, met Luna als grote favoriet (en niet alleen in Nederland). Overigens niet heel verrassend: Luna was in de afgelopen vier jaar al drie keer de populairste hondennaam, alleen vorig jaar haalde Max haar in. Nu is ze dus weer terug op nummer 1. Dat blijkt uit onderzoek van huisdierenverzekering Figo, gebaseerd op data van bijna 9.000 huisdiereigenaren.

Buddy is nieuw

Kijken we naar de totale top 5 voor alle nieuwe pups dan zijn er weinig verrassingen, deze bestaat uit Luna, Max, Bobbie/Bobby, Bella en Pip. Op plek 6 tot 10 staan opvallend genoeg wel namen die vorig jaar nog niet in de top 10 voorkwamen, zoals Buddy. En ook Charlie, Joep, Ollie en Nala – ook een zeer geliefde kattennaam – zijn ‘naamnieuwelingen’.

Een nader kijkje in de top 100 leert verder dat Kees hekkensluiter is, Pepper prijkt op 88, Beau op 63 staat en Bo op 11. En Baco op 93.

Geen Corona

Ze heeft even gezocht in hun ‘hondendata’, maar nee, hoewel dit jaar een flinke stijging in het aantal (corona)pups te zien was, is er geen eentje Corona genoemd, weet Marélie Sweep van Figo. „Ook bij deze zogeheten coronapups blijkt dat we kiezen voor bekende namen die al jaren hoog in de top 10 staan.”

Waarom het zo vaak dezelfde namen zijn? „Geen idee! In mijn persoonlijke omgeving hoor ik deze namen eigenlijk nooit. Daar komt Charlie dan weer veelvuldig voorbij.” Zelf is ze dol op „mensen-achtige namen als Ot, Jaap en Sien.” Of Miep, „zo heet mijn hond.”

Tekenfilms

Er zijn ook veel hondenbaasjes die kiezen voor een Gizmo, Simba of Belle. „Tekenfilms zijn razend populair en hebben vaak iets speciaals. Vandaar dat veel baasjes kiezen voor een hondennaam die uit een sprookjesachtige wereld komt.” Balou staat op nummer 1, Mowgli is hekkensluiter op nummer 10, in de tekenfilmnamen top 10.

‘Arme hond’?

En net zoals je soms een babynaam op een geboortekaartje leest waarvan je meteen denkt: ‘arm kind!’ (of: ‘wat origineel’), kiezen baasjes soms ook voor heel opmerkelijke namen voor hun viervoeter. Ook daarvan heeft de dierenverzekeraar een top 10 gemaakt, met op nummer 1 een naam die ook bij baby’s voorkomt. Gucci. Bij het merendeel van de andere top 10-namen is het te hopen dat het bij namen voor hondenpups blijft, zoals Gangster, Tequila en Waffel.

Lees ook: Hond achtergelaten op een bankje met ontroerend briefje van kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.