Redactie Metro
Redactie Metro Good vibes 27 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Buitenlandse liefde mag weer naar Nederland komen

Nederlanders met een buitenlandse liefde kunnen hun vriend of vriendin weer naar Nederland laten komen. De liefdesgrenzen zijn open.

Vanaf vandaag wordt het inreisverbod versoepeld voor buitenlanders die een relatie hebben met een Nederlander, maar door coronamaatregelen het land niet meer in mochten.

Nederland heeft de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Partners van Nederlanders mogen nu onder voorwaarden wel weer de grens over, mits zij kunnen aantonen dat er sprake is van een duurzame relatie.

Ferd Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de regels versoepeld, omdat het inreisverbod forse impact heeft op mensen die daardoor hun geliefde al lang niet hebben gezien. Grapperhaus heeft nog eens kritisch gekeken naar de regels om deze doelgroep tegemoet te komen.

Een foto van een liefdeskoppel bij zonsondergang
Foto: Colourbox

Verklaring van buitenlandse liefde

Geliefden die naar Nederland komen dienen een handgeschreven verklaring te ondertekenen waarin zij verklaren, op straffe van meineed, dat ze een relatie hebben van minimaal drie maanden waarbij ze elkaar regelmatig hebben gezien. Ook moeten de partners een retourticket bezitten. Als mensen uit landen komen met een code oranje, dan geldt een dringend advies voor thuisquarantaine voor veertien dagen.

Alle bewijsstukken, verklaringen en eventuele garantstellingen moeten bij aankomst op Schiphol aan de marechaussee worden getoond.

Denemarken versoepelde de grenzen voor buitenlandse geliefdes eind mei al. Daar moesten lovers aantonen dat ze minimaal een half jaar samen zijn.

Lees ook: Van ‘quarantinderen’ tot ‘zumpen’, zo daten we tijdens de coronacrisis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.