Metro
Metro Buitenland 25 mei 2020 / 16:56 uur

Denen kunnen ‘buitenlandse’ geliefde weer in de armen sluiten

Denemarken versoepelt z’n grenzen voor Denen en hun geliefden. Ze moeten alleen wel aantonen dat ze minimaal een half jaar samen zijn.

De Deense Robert ten Brink zal vanaf nu waarschijnlijk minder noodkreten in z’n mailbox ontvangen van wenende Denen die hun geliefde vanwege corona niet konden zien.

Van elkaar gescheiden Denen

Denemarken versoepelt namelijk de grenscontroles met andere Scandinavische landen en met Duitsland. Liefdespartners die van elkaar waren gescheiden – qua afstand – kunnen elkaar daardoor weer in de armen sluiten. Dat was lange tijd niet mogelijk, omdat Denemarken vanwege de corona-uitbraak de grenzen had gesloten. Om elkaar weer te kunnen zien, moeten de koppels wel eerst bewijzen dat zij al minstens een half jaar een relatie hebben.

De Deense politie liet weten dat ze het bestaan van hun relatie onder meer kunnen onderbouwen door onderlinge berichtjes, foto’s of persoonlijke informatie te tonen. „Ze kunnen een foto of een liefdesbrief meenemen”, zegt een hoge Deense politiefunctionaris. „Ik besef dat dit hele intieme zaken zijn, maar de beslissing om de partner het land in te laten, is uiteindelijk aan individuele agenten.”

Privacy Denen

Niet iedereen in Denemarken, waar in maart nog de perfecte truc tegen hamsteren in supermarkten werd bedacht, is te spreken over deze regels. „Ik heb nog nooit gehoord van een land waar je intieme berichtjes of foto’s van een partner moet laten zien om in te kunnen reizen”, schrijft een parlementariër op Twitter. „We staan koppels eindelijk weer toe om elkaar te bezoeken, maar daarmee hebben we het recht op privacy niet afgeschaft.”

Sinds Denemarken op 14 maart de grenzen sloot vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zijn koppels waarvan een van de twee in een ander land verblijft, van elkaar gescheiden. Vandaar ook dat aan de Deens-Duitse grens de afgelopen periode veel oudere stellen zijn gezien die aan weerszijden van de grens samen een kop koffie drinken en elkaars hand vasthouden, boven de grensafscheiding.

Grenzen open Denen met tweede huis

Behalve voor liefdespartners, zijn de grenzen ook weer geopend voor mensen met een zomerhuisje in Denemarken en voor de grootouders van Deense staatsburgers. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarnaast richtlijnen uitgevaardigd voor zakelijk reisverkeer naar en vanuit Denemarken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Denen kunnen ‘buitenlandse’ geliefde weer in de armen sluiten
Sluiten