Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 5 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Variabele rente of zet je hem langer vast?

Als je een hypotheek afsluit, kies je voor welke periode je de hypotheekrente vastzet. Zet je bijvoorbeeld de rente voor dertig jaar vast? Dan betaal je deze hele periode hetzelfde rentepercentage. Dit is vooral voordelig als de rente vrij laag staat op het moment dat je de hypotheek afsluit. Je maandlasten zijn dan gedurende dertig jaar gelijk. Als de rente stijgt tijdens deze periode, dan heeft dit geen invloed op de maandlasten. Het geeft dus ook wat zekerheid.

Lees ook: Welke kosten maak ik bij het kopen van een huis?

De rente vastzetten heeft echter ook nadelen. Als de rente gedurende de vastgestelde periode verder daalt, dan profiteer je hier niet van. Je maandlasten dalen dus niet, maar blijven gelijk. Voor deze zekerheid betaal je dus een prijs. Hoe langer de hypotheek wordt vastgezet, hoe hoger de rente is die je betaalt.

Variabele rente

Je kunt ook kiezen voor een hypotheek met een variabele rente. Dat betekent dat de rente meebeweegt met de rentes op de geldmarkt. Daardoor weet je niet hoeveel je per maand kwijt bent aan woonlasten. Stijgt de marktrente? Dan stijgt jouw hypotheekrente mee en de maandlasten dus ook. Bij een daling profiteer je juist van de lagere rente en dalen de maandlasten. In dat geval is het een voordeel om een hypotheek met variabele rente te hebben.

Persoonlijke situatie

De keuze voor het vastzetten van de hypotheekrente of een variabele rente hangt af van je persoonlijke situatie. Voor advies kun je terecht bij een tussenpersoon en uiteraard ook bij een adviseur van ABN AMRO.

Lees ook: De rente is laag, zal ik mijn hypotheek aanpassen?

Vraag en antwoord

Krijg ik naast de aanschafprijs van een huis nog te maken met andere kosten?

Ga eens naar www.abnamro.nl/kostenkoophuis, dan kun je direct zien met welke kosten je te maken krijgt. Je moet daarbij niet alleen denken aan de hypotheek, maar ook aan bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting bij een bestaande woning. Daarnaast komen er kosten bij voor de notaris voor de leverings- en hypotheekakte, kosten voor taxatie en advies- en afhandelingskosten. Het kiezen van een huis, betekent ook kiezen tussen variabele of vaste rente.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.