Welke kosten maak ik bij het kopen van een huis?

5 april 2015 om 23:59
Welke kosten maak ik bij het kopen van een huis?

De aankoop van een huis is een grote stap, voor sommigen een van de belangrijkste momenten in hun leven. Daar komt veel bij kijken. Het kopen van een woning stopt niet bij de koopsom en de bijbehorende hypotheek. Je hebt ook te maken met diverse kosten. ABN AMRO kan je helpen bij het maken van een overzicht, nu ook via de handige tool op abnamro.nl/kostenkoophuis.

Allereerst is er natuurlijk de koopsom zelf. Wie een bestaande woning koopt, krijgt ook te maken met overdrachtsbelasting. Dit bedraagt 2 procent van de koopsom. Bij een nieuwbouwwoning betaal je mogelijk omzetbelasting. Een notaris zorgt voor het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Hiervoor moet worden betaald. De tarieven van notarissen lopen uiteen. Het loont de moeite om deze vooraf te vergelijken.

Advies

Bij de financiering van het huis kunnen ook advieskosten in rekening worden gebracht. Het inschakelen van een hypotheekadviseur is niet verplicht, maar het kan raadzaam zijn. Zo kom je er snel achter welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Ook adviseert hij of zij over de looptijd en de rentevaste periode. Bovendien worden de risico’s in kaart gebracht. Want wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt of minder wilt gaan werken? Als de hypotheek uiteindelijk wordt afgesloten, dan brengt de bank afhandelingskosten in rekening voor diverse administratieve handelingen.

Taxatieservice

Bij het kopen van een bestaande woning, ben je verplicht het huis te laten taxeren (bij een nieuwbouwwoning niet). De bank wil de exacte waarde van het huis weten omdat het huis het onderpand is van de hypotheek. ABN AMRO heeft een taxatieservice voor 300 euro.

De huizenmarkt is gelukkig weer in beweging en misschien biedt dat ook kansen voor jou. Ga jij dit jaar voor die belangrijke stap, het kopen van een huis? Of wil je een ander huis kopen? ABN AMRO helpt je graag op weg. Wil jij een duidelijk overzicht van alle kosten die komen kijken bij de aanschaf van een huis? En wil je weten welk bedrag je van een bank zou kunnen lenen? Ga dan naar de website abnamro.nl/kostenkoophuis.

Vraag en antwoord

Is het nu een slechte tijd om een huis te kopen?

Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af, maar in veel situaties is het juist een goede tijd om een huis te kopen. De hypotheekrente staat historisch laag. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen nu lager dan voor de economische crisis. Daardoor kan het gunstig zijn om een huis te kopen en hypotheek aan te vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!