Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 5 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Kosten koper, wat valt daar allemaal onder?

Wie een huis koopt, krijgt niet alleen te maken met de koopsom van het huis maar ook met bijkomende aanschaf- en financieringskosten. Wat je aan kosten koper gaat betalen, is van meerdere factoren afhankelijk.

Overdrachtsbelasting

Zo betaal je bij een bestaande woning overdrachtsbelasting, terwijl dat bij een nieuwbouwwoning niet hoeft. Over nieuwbouw betaal je mogelijk wel omzetbelasting.

De kosten kunnen verschillen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor een notaris of makelaar. De notaris zorgt voor de leveringsakte en de hypotheekakte, zodat je ook juridisch eigenaar wordt en alle afspraken worden vastgelegd.

Lees ook: Welke kosten maak ik bij het kopen van een huis?

Lees ook: Variabele rente of zet ik hem langer vast?

Lees ook: De rente is laag, zal ik mijn hypotheek aanpassen?

Lees ook: Wat is een restschuld en hoe weet ik of ik die heb?

Wat zijn aanschafkosten?

Dit zijn de kosten die horen bij het in eigendom verkrijgen van de woning. Hier valt uiteraard de koopsom onder; de prijs die je betaalt voor de woning. Bij een bestaande woning betaal je ook nog eenmalig 2 procent overdrachtsbelasting. Daarnaast zijn er onder meer de kosten voor de leveringsakte (ook wel transportakte genoemd) door de notaris.

Wat zijn financieringskosten?

Financieringskosten zijn de kosten voor de hypotheekakte, de taxatie en de advies- en afhandelingskosten van uw hypotheek.

Kan ik kosten berekenen?

Op www.abnamro.nl/kostenkoophuis kun je eenvoudig een kostenoverzicht maken. Zo krijg je inzicht in je hypotheekmogelijkheden en heb je in één keer ook de andere kosten op een rijtje. In het kostenoverzicht wordt aangegeven met welk maandbedrag je rekening moet houden in de toekomst. Uiteraard is het kostenoverzicht slechts een indicatie.

0900 9210

is het telefoonnummer dat je kunt bellen om een afspraak met ABN AMRO te maken voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Vraag en antwoord

Is het verplicht om een hypotheekadviseur in de arm te nemen?

Het is niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen, maar het kan raadzaam zijn. Een adviseur kijkt samen met jou welke hypotheekoplossing het beste past bij je situatie. Ook kan de adviseur je helpen bij andere beslissingen, zoals de looptijd van de rente en het afdekken van risico’s. Want wellicht ga je in de toekomst tijdelijk minder werken als er kinderen komen. De adviseur kan voor jou het complete financiële plaatje schetsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.