Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Netanyahu: Den Haag zal ons niet stoppen in strijd Gaza

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag zijn land niet kan stoppen in de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook. „Niemand zal ons stoppen: niet Den Haag, niet de as van het kwaad, niemand”, zei hij op nationale televisie.

Afgelopen donderdag begon in het Vredespaleis in Den Haag een zaak die Zuid-Afrika had aangespannen. Het land beschuldigt Israël van „genocidale daden” in Gaza, waar het vecht tegen Hamas maar waar ook duizenden Palestijnse burgers worden gedood en bijna de hele bevolking op de vlucht is geslagen. Israël noemt die aantijging „absurd” en vindt dat Hamas juist uit is op een genocide en het zich daarom moet verdedigen.

Uitspraken van het ICJ zijn bindend, maar worden vaak genegeerd. Het VN-hof heeft weinig middelen om medewerking af te dwingen. Het negeren van een uitspraak zou vooral reputatieschade opleveren. In 2004 oordeelde het ICJ in een niet-bindende adviesopinie dat Israël moest stoppen met het bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied en dat een scheidingsmuur onwettig is, maar die uitspraak legde Israël naast zich neer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties