Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse Hooggerechtshof staat executie met stikstof toe

De Amerikaanse staat Alabama mag een terdoodveroordeelde executeren door middel van stikstof, heeft het Hooggerechtshof geoordeeld. Donderdag moet de 58-jarige Kenneth Smith op die manier de doodstraf krijgen, maar zijn advocaten probeerden dat bij het hof nog te voorkomen, omdat het een wrede straf zou zijn.

Het is voor het eerst dat iemand in de Verenigde Staten wordt geëxecuteerd met stikstof. De Verenigde Naties hebben die methode omschreven als marteling. De terdoodveroordeelde krijgt een masker op waardoor hij vergast wordt met stikstof, een gas dat op zichzelf niet giftig is, maar dat dodelijk is doordat het de zuurstof vervangt.

Volgens de VN kunnen daarbij zeer pijnlijke complicaties optreden. De mensenrechtencommissaris riep daarom vorige week nog op om van de executie met stikstof af te zien, omdat het een onmenselijke straf zou zijn die ingaat tegen internationale verdragen.

De terdoodveroordeelde Smith wacht al sinds 1989 op zijn doodstraf, maar overleefde ook al eens een executie. In 2022 kreeg hij een dodelijke injectie, maar toen lukte het de gevangenismedewerkers niet om die in zijn ader te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties