Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 28 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Tienduizenden protesteren in Madrid tegen amnestie voor Catalanen

In Madrid hebben tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de voorgenomen amnestie voor Catalaanse separatisten. Volgens schattingen van de politie gaven ongeveer 45.000 mensen gehoor aan de oproep van oppositiepartij Partido Popular (PP) om te demonstreren tegen de amnestiewet. De PP heeft het over 70.000 demonstranten.

De mars van zondag werd bijgewoond door partijleider Alberto Nuñez Feijóo van de conservatieve PP. In de menigte waren veel Spaanse en Europese vlaggen te zien en spandoeken met teksten als „Sánchez-verrader”. Er werden leuzen gescandeerd als „Sánchez naar de gevangenis”.

De sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez beloofde amnestie voor de Catalaanse separatisten in ruil voor hun steun om een regering te vormen. Hoewel de PP de grootste werd bij de verkiezingen van juli vorig jaar, slaagde die partij er niet in om een regering te vormen. Daardoor kon de zittende premier Sánchez zijn ambt voortzetten.

De amnestiewet moet ervoor zorgen dat Catalaanse activisten niet kunnen worden vervolgd voor hun rol in de poging tot het uitroepen van een onafhankelijk Catalonië in 2017. Dinsdag moet de wet worden gepresenteerd aan het Spaanse Lagerhuis. Naar verwachting duurt het nog enkele maanden voordat de wet van kracht wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties