Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Exitpoll: regeringspartij SNS leidt parlementsverkiezingen Servië

De regerende Servische Progressieve Partij (SNS) gaat volgens exitpolls met 46,6 procent van de stemmen aan de leiding bij de vervroegde parlementsverkiezingen van Servië. De prognose van onderzoeksbureaus Ipsos en CeSID is gebaseerd op een gedeeltelijke telling van een steekproef van stembureaus.

De oppositiealliantie Servië tegen Geweld kan naar verwachting rekenen op 23 procent van de stemmen, de Socialistische Partij van Servië volgt met 6,9 procent.

De Servische president Aleksandar Vusic claimde zondagavond laat de overwinning. „We zullen een absolute meerderheid in het parlement hebben met 127 zetels”, verklaarde hij op een persconferentie. Officiële resultaten worden niet eerder dan maandagavond verwacht.

Vucic ontbond het parlement begin november en schreef toen vervroegde verkiezingen uit. Experts denken dat hij dit mede deed om beslissingen uit te stellen over de banden van zijn land met Kosovo. Servië wil lid worden van de Europese Unie, maar moet daarvoor de banden normaliseren met Kosovo, dat het nog steeds als zijn provincie ziet.

Ook zou Vusic met de vervroegde verkiezingen zijn eigen positie hebben willen versterken en zijn regerende Servische Progressieve Partij (SNS) willen hervormen. De partij won vorig jaar de parlementsverkiezingen en reageert sindsdien met coalitiepartners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties