Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Buitenland 20 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Gasprijs stijgt opnieuw en ligt nu 35 procent hoger dan voor Hamas-Israël-oorlog

De Europese prijs voor aardgas gaat weer omhoog. Dat komt door de vrees voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Eerder deze week zakte de gasprijs juist weer wat, door de milde weersverwachting en door de pogingen van de Verenigde Staten om het conflict tussen Israël en Hamas niet verder te laten escaleren.

Precies een week geleden steeg de gasprijs tot recordhoogte, tot ruim 56 euro per megawattuur.  Zo hoog was de gasprijs sinds februari niet meer geweest. Dat kwam door het stilleggen van een groot gasveld, voor de kust van Israël. Metro zette op een rijtje hoe je tóch kunt besparen. Deze week daalde de prijs weer iets, doordat de VS zich inspanden het conflict in bedwang te houden.

Gasprijs hoger door conflict Midden-Oosten

Toch neemt de vrees voor een breder conflict in het Midden-Oosten weer toe, en dat heeft direct invloed op de gasprijs.

De bezorgdheid groeit dat de VS betrokken raken bij een bredere regionale oorlog in het Midden-Oosten. Zo zei het Pentagon meer drone-aanvallen te zien op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. Ook heeft een Amerikaanse torpedobootjager kruisraketten onderschept die door Houthi-rebellen in Jemen op Israël waren afgevuurd.

Onrustig

Langs de grens met Libanon is het sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas erg onrustig. De militante beweging Hezbollah uit Libanon vuurt al bijna twee weken raketten af over de grens, waarop Israël met tegenaanvallen reageert.

Daarnaast heeft de Amerikaanse president Joe Biden een rechtstreeks beroep op het Amerikaanse volk gedaan om de financiering van Israël en de oorlogsinspanningen van Oekraïne te steunen.

Stijging op gasbeurs

Al die spanningen zorgen voor toenemende bezorgdheid over een breder conflict. Op de Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs voor leveringen in november vanochtend met ruim 2 procent, tot 51,25 euro per megawattuur.

Op weekbasis is de gasprijs wel iets gedaald. Maar de prijs ligt toch nog altijd zo’n 35 procent boven het niveau van voor de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.

Deze vrouw werd ‘soeverein’, maar kwam alleen maar dieper in de schulden: ‘Wat ben ik dom geweest’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties