Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 21 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dodental loopt op door storm Babet in VK en Duitsland, zeldzame waarschuwing geldt nog in Schotland

Storm Babet woedt in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Duitsland en naar verwachting ook in Scandinavië. Het aantal sterfgevallen veroorzaakt door storm Babet is inmiddels opgelopen naar vier.

Het Britse weerbureau Met Office gaf een zeldzame rode weerswaarschuwing af voor een oostelijk deel van Schotland en die geldt ook vandaag nog.

Storm Babet

Na twee doden in Schotland zijn ook mensen om het leven gekomen in Engeland en Duitsland. In Nederland nam Babet gisteren guur herfstweer mee, maar een storm bleef uit.

In Engeland stierf een man door de storm toen hij vast kwam te zitten door snel stijgend water. In Duitsland kwam een man om het leven nadat een boom op een auto viel. In Schotland stierf een vrouw nadat ze in een rivier was gesleurd en de bestuurder van een bestelbusje overleed door een boom op zijn voertuig.

Schotland zwaarst getroffen

In het Verenigd Koninkrijk is Schotland het zwaarst getroffen door storm Babet. Tienduizenden woningen in Engeland en Schotland kwamen door Babet zonder stroom te zitten. Ook staan er huizen en wegen onder water.

De storm trekt oostwaarts richting Scandinavië. Net als in het VK zijn ook in Denemarken vluchten geschrapt. Op de internationale luchthaven van het Engelse Leeds belandde een vliegtuig gisteren door het slechte weer op het gras naast de landingsbaan. Er zijn geen meldingen van gewonden.

‘Sprake van stormvloed’

Maar ook Duitsland heeft het te verduren. In de Duitse havenstad Flensburg, ten noorden van Hamburg, is gisteravond de hoogste waterstand sinds 1904 gemeten. Het water steeg er door storm Babet 2,27 meter boven het normale peil. Bij een waterstand hoger dan één meter is er sprake van stormvloed, meldt het Duitse ZDF.

In de havenstad aan de Oostzee, zo’n 260 kilometer ten noordoosten van Groningen, liepen straten onder en vielen bomen om. Er vielen volgens een woordvoerder van het stadsbestuur geen gewonden. Na middernacht zakte het water weer.

Beelden van storm

Op sociale media gaan veel beelden van de storm rond. Zo zijn er beelden te zien van snel stijgend water.

Nu al meer zon in 2023 dan normaal in een heel jaar, maar gure herfstvakantie in zicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties