Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 11 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Aantal doden Israël loopt snel op, voedselsituatie Gaza wordt dramatisch

Het dodental in Israël als gevolg van de grootschalige aanval door de islamistische Hamas-beweging, is gestegen tot minstens 1200. Het aantal loopt nog steeds snel op. In Gaza, waar ook honderden doden zijn gevallen, is de situatie snel hopeloos, zo wordt voorspeld.

Het dodental van zeker 1200 in Israël is bevestigd door woordvoerder Jonathan Conricus van het Israëlische leger (IDF). Vannacht meldde de Israëlische omroep Kan al 1200 doden als gevolg van de aanval van Hamas, maar dat werd toen nog niet door Israëlische autoriteiten bevestigd.

Bij het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag wappert sinds gistermorgen de Israëlische vlag.

Ook veel doden door aanvallen Israël

Bij de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten al 900 mensen gedood en zo’n 4500 mensen gewond geraakt. Gisteren maakte het Israëlische leger bekend dat het op Israëlisch grondgebied de lichamen heeft aangetroffen van ongeveer 1500 Hamas-strijders. Hamas heeft dat bericht niet bevestigd.

Israël houdt voedsel tegen, voorraad nu snel op

De 2 miljoen al jaren opgesloten bewoners van de kleine Gazastrook hebben volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) over twee weken geen voedselvoorraden meer. WFP-woordvoerster Shaza Moghraby schat dat de meeste winkelvoorraden tegen die tijd op zijn.

Levensmiddelenwinkels raken leeg

Een derde van de levensmiddelenwinkels in Gaza heeft volgens de WFP-woordvoerster nog niet eens voor een week aan producten. Volgens haar moet er dringend voor worden gezorgd dat de Gazastrook wordt bevoorraad.

Israël, dat de uiterst dichtbevolkte strook sinds 2005 isoleert en bombardeert, heeft deze week tot een totale blokkade van de Gazastrook besloten. Dat betekent dat ook de toevoer van stroom, energie en water is geblokkeerd. Aanleiding is de grootscheepse aanval van strijders uit de strook afgelopen weekeinde die door de hekwerken en barricades heen braken en Israëli’s aanvielen, vermoordden en ontvoerden. Daarnaast werd Israël bestookt met duizenden raketten.

Rudi onderzoekt geschiedenis Joodse moeder en Duitse vader: ‘Volkswoede richtte zich op moffenhoeren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties