Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Unabomber’ Ted Kaczynski op 81-jarige leeftijd overleden in zijn cel

Ted Kaczynski, beter bekend als de ‘Unabomber’, is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij werd gisterochtend bewusteloos aangetroffen in zijn cel in de Amerikaanse staat North Carolina, waar hij speciale medische zorg kreeg. Na aankomst in het ziekenhuis werd hij doodverklaard. Waaraan hij is overleden, is niet duidelijk.

Kaczynski was een Amerikaanse wiskundige, maar bovenal was hij één van de beruchtste criminelen van het land. Tussen 1978 en 1995 verstuurde hij meerdere bombrieven, waardoor drie mensen omkwamen en nog eens 23 anderen gewond raakten.

Tegen de moderne maatschappij

Nadat hij zijn diploma had behaald aan de universiteit van Harvard en een aantal jaar werkte als wiskundeprofessor, keerde Kaczynski zich in de jaren 70 tegen de moderne maatschappij. Hij trok zich terug in een afgelegen hut in de staat Montana en startte een terreurcampagne tegen mensen die volgens hem moderne technologie ontwikkelden en de natuur verwoestten.

Vooral universiteiten en luchthavens waren doelwit. Daar hield Kaczynski ook de door de FBI bedachte bijnaam ‘Unabomber’ aan over, waarbij Una een afkorting is van universities and airlines. In eerste instantie keerde hij zich vooral tegen mensen die aan universiteiten verbonden waren, maar later werden ook luchtvaartmaatschappijen doelwit.

Klopjacht op Unabomber

De klopjacht op de Unabomber duurde bijna twee decennia. Al die tijd tastte de FBI in het duister over zijn identiteit. Pas in 1995 werd duidelijk dat Kaczynski achter de bombrieven zat, nadat hij een manifest van 35.000 woorden had geschreven over zijn motieven, dat onder meer in The New York Times werd gepubliceerd. Hij schreef dat de moderne samenleving en technologie leidde tot een machteloos en vervreemd gevoel.

Het was de broer van Kaczynski die uiteindelijke zijn schrijfstijl herkende. Een paar maanden later werd hij opgepakt in zijn hut in de bossen in het westen van Montana. Daar werden meerdere dagboeken gevonden en materialen om een bom mee te maken.

Kaczynski gaf toe achter zestien explosies in verschillende delen van het land te zitten. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder mogelijkheid om voorwaardelijk vrijgelaten te worden.

Ode aan dier in film Wolf (vanavond op tv) volgens boswachter Arjan Postma terecht: ‘Er hoeft geen hek om Friesland’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.