Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Is er hoop voor de vermiste onderzeeër nu er gebonk is gehoord? Dit zegt een duikexpert erover

De kleine, bemande onderzeeër die op weg was naar het wrak van de Titanic, is nog steeds spoorloos. Er wordt met man en man gezocht naar de vermiste duikboot. Het is een race tegen de klok, want de zuurstof raakt steeds verder op. Gisteren werd er tijdens de zoekactie een geluid opgepikt. Een goed teken… of ijdele hoop?

De onderwatergeluiden worden beschreven als ‘gebonk’. De zoekactie naar de vermiste onderzeeër Titan voor de Canadese kust richt zich nu op het gebied waar de sensoren de geluiden hebben waargenomen. Wat voor gebonk het was, is nog onduidelijk, maar het was te horen in de buurt van de plek waar de Titan in de problemen raakte. Het Amerikaanse blad Rolling Stone meldt dat het gebonk urenlang te horen is geweest met intervallen van een halfuur.

Er wordt al twee dagen vanaf het water, vanuit de lucht en onder water naar de Titan gezocht. De duikboot was op weg naar het in 1912 gezonken passagiersschip Titanic op 3800 meter diepte in de Atlantische Oceaan. Volgens het bedrijf dat de expeditie uitvoert, OceanGate, was er voor 96 uur zuurstof aan boord. Daar gaan de autoriteiten vooralsnog ook van uit.

Duikexpert niet hoopvol over vermiste onderzeeër

Duikexpert Pim van der Horst zegt in Goedemorgen Nederland dat het het gebonk erop zou kunnen wijzen dat de inzittenden nog in leven zijn. „Dat hoopt natuurlijk ook iedereen.”

Er wordt onder water gezocht naar de bron van het geluid, zo meldde de Amerikaanse kustwacht. Maar dat is volgens Van der Horst nog niet zo eenvoudig. „Je kunt wel iets horen, maar het is heel lastig om vast te stellen waar het geluid precies vandaan komt. Geluid verplaatst zich onder water op een andere manier dan boven water. Er zijn meerdere ontvangsten vanaf verschillende locaties nodig om precies vast te stellen waar dat geluid precies vandaan komt.”

De tijd begint écht te dringen. „Als ze al gevonden worden en de zuurstof is op, dan moet je ze nog aan de oppervlakte zien te krijgen. Dat kost ook weer uren. Ik ben niet heel positief over de reddingskansen.”

Mate van ‘gezond voelen’ daalt verder: dit is één van de belangrijkste redenen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.