Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Lifestyle 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe spreek je Nike, quinoa en Porsche uit? Dit zijn de grootste uitspraakfouten in Nederland (en zo doe je het wel goed)

Spreek je Nike uit als ‘Naik’ of als ‘Naiki’? Uitspraakfouten als het gaat om merknamen en etens- en drinkwaren is regelmatig voer voor discussie. Hoog tijd om daar duidelijkheid in te scheppen.

Preply verzamelde de uitspraken waar Nederlanders het vaakst over struikelen en zocht uit hoe het wel moet.

Uitspraakfouten in de mode- en autobranche

Je hoort Nike vaak uitgesproken als ‘Naik’, maar dat is niet goed. ‘Naiki’ is de juiste uitspraak. Ook bij concurrent Adidas slaan veel Nederlanders de plank mis. Hier ligt, net als bij Nike, de klemtoon verkeerd. Het is niet ‘Adie-das’, maar ‘A-die-das’. Ook over denim-merk Levi’s bestaat veel verwarring. Dit moet je uitspreken als ‘Lie-vais’ en niet als ‘Lee-vies’.

Bij de modemerken waarvoor je dieper in de buidel moet tasten gaat het ook regelmatig mis. Versace moet klinken als ‘Ver-sa-tjsé’ en niet als ‘Ver-sa-tjsie’. Bij Hermes vergeten veel mensen dat de Franse ‘h’ wordt niet uitgesproken. ‘Er-mèz’ dus, en niet ‘Her-mès’.

Door naar de automerken. Daar blijken het Nederlanders ook maar al te moeilijk mee te hebben. Het veelgehoorde ‘Booggaddy’ moet zijn ‘Boe-ghatti’ en het is ‘Lamborgini’ (met een g als in spaghetti) in plaats van ‘Lambordzjienie’. Porsche spreek je uit met de twee lettergrepen ‘Por-sjuh’. Geen ‘Porsj’ dus.

Eten en drinken

Op het gebied van eten- en drinken gaan Nederlanders vooral de mist in met leenwoorden. Zo heb je ongetwijfeld iemand weleens avocado horen uitspreken als ‘advocado’, maar die extra ‘d’ hoef je zeker niet toe te voegen. Het is waarschijnlijk het drankje advocaat dat hier voor de verwarring zorgt. Quinoa is een fameus struikelblok: dat spreek je uit als ‘kienwa’ en niet ‘kienoa’. En ‘va-niel-je?’ Dat is ook een misser. Het moet zijn ‘va-nie-je’. De Spaanse witte wijn Verdejo spreek je niet uit als ‘Verdeejoo’, maar als ‘Berdeggo’. Tot slot een klassieker: tequila spreek je precies uit hoe je het schrijft. De uitspraak ‘tequilja’ is een hardnekkig fenomeen in Nederland, maar dus hartstikke fout.

Is er hoop voor de vermiste onderzeeër nu er gebonk is gehoord? Dit zegt een duikexpert erover

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.