Thom Voogt
Thom Voogt Gezondheid 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Mate van ‘gezond voelen’ daalt verder: dit is één van de belangrijkste redenen

Minder mensen in Nederland voelen zich minder gezond dan zo’n twee jaar geleden. Namelijk nog maar 7 op de 10, terwijl dat eind 2020 nog 8 op de 10 was. Dat meldt de GGD CHOR aan de hand van een extra eigen ‘gezondheidsmonitor’. GGD nam hier eind vorig jaar een vragenlijst voor af, onder ongeveer 365.000 volwassenen.

Om meer aandacht te voor de mentale gezondheid van jongeren lanceerde het miniserie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vorige maand een nieuwe campagne. Deze kreeg de titel ‘Hey, het is oké’. Er werden door het hele land verschillende activiteiten opgezet.

Verschillen in gezond voelen

Niet overal in ons land is de mate van je ‘gezond voelen’ hetzelfde. In de GGD-regio’s Gooi en Vechtstreek en Utrecht was het gevoel van gezondheid afgelopen herfst het best. Daar gaf bijna drie kwart als oordeel goed of zeer goed. Maar in alle regio’s is er sprake van een daling sinds 2020.

Wat ook opvalt, is volgens de organisatie dat minder mensen zich gezond voelen dan in 2016. „Deze cijfers zijn zorgelijk en tonen aan dat we aan de slag moeten om het tij te keren”, zegt Ton Coenen, directeur van GGD GHOR.

Moeilijk rondkomen

Er is een belangrijke reden te verbinden aan de dalende cijfers. „In het algemeen gaat het minder goed met de gezondheid van inwoners die moeite hebben om rond te komen of maximaal basisonderwijs, vmbo of mbo-1 hebben gevolgd”, constateert GGD GHOR. Kortom: onder meer door geldzorgen voelen mensen zich minder gezond.

„We maken ons al langer zorgen over gezondheidsverschillen in Nederland. Dit onderzoek bevestigt dat de verschillen groot zijn en dat mogelijke effecten op de gezondheid in alle soorten beleid serieus genomen moeten worden”, aldus Coenen.

Lichtpuntjes

De zorgen gaan zowel over de fysieke én mentale gezondheid van Nederlanders. Toch zijn er volgens de GGD ook lichtpuntjes. Zo hebben bepaalde ontwikkelingen in ons werk- en privé leven vanwege de coronacrisis toch ook positieve gevolgen. Hierbij werd met name het thuiswerken of thuis onderwijs volgen genoemd, meer rust en een betere balans tussen werk of studie en privé.

Daarnaast ervaart ook de helft van de ondervraagden meer veerkracht. Zo zijn ze beter in staat om er na een tegenslag weer bovenop te komen.

6 gezonde snacks tijdens een warme dag, met een korreltje zout

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.