Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 20 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waar is de bemande onderzeeër die op weg is naar de Titanic? ‘We willen ze veilig terug’

Of het ijdele hoop is of niet… Reddingswerkers willen de vermiste onderzeeër die op weg is (of was) naar de Titanic terugvinden. Er zijn vijf mensen aan boord. „We willen ze veilig terug”, is het enige doel van de zoektocht.

Een kleine, bemande onderzeeër die op weg was naar het wrak van de Titanic, wordt vermist in de Atlantische Oceaan. Een bijzonder en bizar gegeven natuurlijk, als je bedenkt dat het om een duik gaat naar het beroemdste schip dat ooit zonk (1912).

Met voorraad voor 4 dagen op weg naar de Titanic

OceanGate Expeditions, het privébedrijf dat diepzee-expedities organiseert en eigenaar is van de duikboot, rept uitsluitend over bemanning aan boord, zonder aantallen te noemen. Volgens de Amerikaanse kustwacht gaat het echter om vijf personen. Britse media als de BBC melden dat de Britse miljardair en ontdekkingsreiziger/avonturier Hamish Harding zich in de vermiste Titan bevindt. Harding heeft meerdere erkende wereldrecords op zijn naam staan, onder meer voor een duiktocht naar het diepste punt van de oceaan: de Marianentrog. Ook Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate Expeditions, is aan boord.

De Amerikaanse kustwacht begon een zoektocht naar de Titan, waarbij de Canadezen helpen. Ook bedrijven die zijn gespecialiseerd in de diepzee zijn bij de operatie betrokken. Het commandoschip van de Titan had zondag plaatselijke tijd alarm geslagen nadat het contact met de duikboot was verbroken. De Titan heeft genoeg voorraad voor 96 uur (vier dagen) bij een vijfkoppige bezetting, aldus de eigenaar.

250.000 dollar voor een missie

Voorraad of niet, de onderzeeër die op weg ging naar de Titanic heeft geen contact meer met de wereld boven de oceaan. „We onderzoeken en mobiliseren alle opties om de bemanning veilig terug te brengen”, zegt OceanGate Expeditions. „Onze volledige aandacht gaat uit naar de bemanningsleden in de duikboot en hun families. We werken aan de veilige terugkeer van de bemanningsleden.”

Het bedrijf vraagt 250.000 dollar als je mee wil als ‘missiespecialist’ op de dagenlange expeditie, met als hoogtepunt het duiken naar het beroemde wrak. Het bedrijf noemt de reis met de onderzeeër een „kans om buiten het alledaagse leven te treden en iets werkelijk buitengewoons te ontdekken.”

De verongelukte Titanic ligt op zo’n 3800 meter diepte in de Atlantische Oceaan, zo’n 600 kilometer van de kust van Canada. Het passagiersschip botste meer dan een eeuw geleden op een ijsberg tijdens zijn eerste reis van het Britse Southampton naar de Amerikaanse stad New York. Van de 2200 passagiers en bemanningsleden aan boord kwamen er meer dan 1500 om het leven. In december was er nog heel ander nieuws over de Titanic. Toen meldden duikers eindelijk te weten wat het mysterieuze object bij het wrak toch is.

Neusspray-verslaving bij jongeren: wat kun je als ouder doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.