Emma Jansen
Emma Jansen Buitenland 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Olifant Mundi na 35 jaar isolatie gered uit ‘horrordierentuin’: ‘Een grote nachtmerrie’

Het is een dier dat op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat: de Afrikaanse olifant. Er wordt op gejaagd voor zijn ivoren slagtanden. Daarnaast wordt de grote diersoort ook gebruikt voor vermaak van toeristen. Je kunt er ritjes op maken en ze voeren trucjes uit. De 41-jarige Olifant Mundi was een van deze ‘toeristenattracties’. Zij bracht bijna haar hele leven afgezonderd van soortgenoten door in een omstreden dierentuin in Puerto Rico. Afgelopen weekend werd ze uit haar ellendige situatie gered door World Animal Protection en Elephant Aid International.

Jaarlijks worden er zo’n 20.000 Afrikaanse olifanten vermoord om hun ivoren slagtanden. Dat zijn er omgerekend 55 per dag. Dit was ook het lot van de moeder van Mundi. Zij werd gedood in een massale olifantenslachting in opdracht van de overheid van Zimbabwe. Als piepjong olifantje werd Mundi samen met andere olifantenweesjes uit het wild gehaald. Een miljonair uit Amerika vloog ze over en scheidde de olifantenweesjes direct van elkaar. Nu stonden de jonge dieren er alleen voor. Vervolgens werden ze verspreid over dierentuinen, circussen en werden verkocht aan particulieren.

Het leven van olifant Mundi

De laatste 35 jaar zat Mundi in isolatie in de omstreden Mayaguez Zoo in Puerto Rico. Ze spendeerde haar nachten vast aan een ketting en haar dagen als circusdier. Daarnaast poseerden ze met toeristen voor een foto. Na 35 jaar kwam er een einde aan. Mundi is dit weekend met een vliegtuig naar Florida gevlogen, en vervolgens met een truck naar Georgia gebracht. Daar wordt ze opgevangen bijeen olifantenopvang.

De Mayaguez Zoo, ook wel bekend als de Juan A. Rivero Zoo, schoot ernstig tekort in dierenwelzijn. De afgelopen jaren zijn er meerdere klachten ingediend wegens dierenmishandeling. Zo was er een poema in een veel te klein verblijf, een neushoorn die mank liep en een chimpansee met ernstig overgewicht. Bovendien hebben dierenwelzijnorganisaties hun zorgen geuit over meerdere sterfgevallen in de dierentuin. In februari werd aangekondigd dat de dierentuin hun deuren voor goed moest sluiten, sindsdien worden de dieren naar andere locaties overgebracht.

Olifant Mundi, World Animal Protection
Mundi’s verblijf in Puertio Rico

Een nieuwe toekomst

„We zijn ontzettend blij en opgelucht dat Mundi eindelijk veilig in een opvang is aangekomen”, zegt Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde Dieren bij World Animal Protection Nederland. „Ze heeft bijna haar hele leven alleen doorgebracht, in een klein verblijf met donkere binnenruimte. Voor het contact met toeristen heeft ze een buitengewoon wrede training ondergaan. Een regelrechte nachtmerrie voor een olifant. Ik hoop dat Mundi deze laatste jaren gaat genieten van de vrijheid en zorg die ze zo verdient.”

World Animal Protection voert al langer campagne tegen het gebruik van wilde dieren in het toerisme en voor entertainment. De organisatie sprak zich recent nog fel uit tegen de voorgenomen verkoop van twaalf zeezoogdieren, waaronder acht dolfijnen, van Dolfinarium Harderwijk naar een pretpark in China.

Veel reacties op Rijkswaterstaat-tweet over auto’s die rood kruis negeerden: ‘Liefst een week laten staan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.