Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel reacties op Rijkswaterstaat-tweet over auto’s die rood kruis negeerden: ‘Liefst een week laten staan’

Een rood kruis boven de snelweg negeren, da’s hartstikke verboden natuurlijk. Doe je dat wel, dan heb je als je gesnapt wordt de politie op je dak. Rijd je je auto nog eens kapot ook, zoals gisteren gebeurde, dan moet Rijkswaterstaat bovendien aan het werk om je voertuig weg te slepen. Deze verkeersorganisatie is vervolgens niet te beroerd om een raak tweetje de wereld in te slingeren.

Rijkswaterstaat plaatst rode kruizen boven de weg niet voor niets. Het gebeurde gisteren bij knooppunt Benelux, een druk punt voor de aansluitingen van de snelwegen A4 en A15 in Zuid-Holland. De reden van het rode kruis: er lag een stoeptegel op de weg.

Rijkswaterstaat kon weer aan het werk

Ja doei, dachten sommige automobilisten, negeren die handel. Dat was geen goed plan. Enkele ongehoorzame bestuurders kregen de rekening namelijk gepresenteerd. Zij kwamen in aanraking met de stoeptegel en eindigden met een kapotte auto op de vluchtstrook. Rijkswaterstaat kon weer aan het werk, waar dat bij het houden aan de regels niet nodig was geweest. Daarom volgde er een bericht op Twitter, enigszins met een knipoog zoals Rijkswaterstaat wel vaker doet. Medewerkers hadden de kapotte voertuigen ‘graag een weekje laten staan’.

https://twitter.com/RWSverkeersinfo/status/1657714308430675973

Veel reacties op social media-bericht

Op de tweet van Rijkswaterstaat is veel gereageerd. Niet iedereen is daarbij gecharmeerd van de toon. „Ik begrijp dat u de boodschap luchtig wenst te brengen, maar ik zou het waarderen wanneer u geen grappige opmerkingen maakt”, reageert ene Halewijn. „De feiten en een krachtige vermaning volstaan.” Rijkswaterstaat legt uit: „Door het met een knipoog te brengen wordt het veel meer gedeeld dan anders. Hiermee vergroten we ons bereik en wordt de boodschap veel verder verspreid dan anders. Dit draagt aanzienlijk bij aan bewustwording op het gebied van kruisnegatie en daarmee de verkeersveiligheid.”

„Vat een ieder die knipoog?”, wil Wilma weten. Rijkswaterstaat weer: „Een overgroot deel begrijpt het gelukkig wel. Anders zijn we uiteraard bereid om het toe te lichten in de comments.” Frank vindt het ook eigenlijk maar niks: „Niet echt een professioneel berichtje. Leuk voor op de meldkamer, maar niet naar buiten.”

Ook andere reacties op Rijkswaterstaat

Anderen vinden het prima, zo’n bericht als gisteren door Rijkswaterstaat werd geplaatst. Zoals deze: „Jaa, had ze een week laten staan. Ze mogen de bergingsdiensten dan bellen op het moment ze hun theorie opnieuw gehaald hebben. Dit krijg je gewoon bij je theorie, dat je een rood kruis niet moet negeren. Achterlijk volk tegenwoordig op de weg.”

Sonja denkt verder en vindt dat er eigenlijk meer dan een rood kruis boven de weg moet staan: „Men zou toch kunnen denken dat anno 2023 een digitaal verkeersbord kan aangeven waarom een weggedeelte afgesloten is. Zoals ‘gevaarlijk object op rijbaan’ of ‘stilstaand voertuig op rijbaan’. Dan was er helemaal niets gebeurd.”

Weer alle lof voor Even Tot Hier om lied long covid-patiënt Geertje: ‘Zit te huilen op de bank’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.