Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Twitter-heisa om zwarte Trevifontein Rome door klimaatactivisten: ‘Als Feyenoord-fans dit hadden gedaan…’

Het water van de zo vaak bezochte en beroemde Trevifontein in Rome kleurde gisteren plotseling zwart. Hoewel plotseling: het bleek dat klimaatactivisten moedwillig houtskool in het water gooiden. Zij willen dat ‘de wereld’ het gebruik van fossiele brandstoffen stopt en vroegen door Trevifontein zwart te kleuren aandacht.

En aandacht kregen ze op sociale media, zoals zo vaak van twee kanten. Mensen die op een actieve manier begaan zijn met het milieu steunen de actie. Anderen veroordelen het sterk (ook al was het zondag: „Ga eens werken!”). Het woord van voetbalkampioen Feyenoord kwam daarbij nogal eens langs.

Ook politie de Trevifontein in

„Het groepje jonge activisten klom uitgerust met spandoeken in de fontein en gooide houtskool in het water”, weet de NOS te melden. „Daarop ging de politie de fontein in om de demonstranten eruit te halen.” Het was gisteren zoals altijd druk bij de Trevifontein. Deze toeristische attractie is een van de belangrijkste trekpleisters van Rome, vooral omdat de meeste mensen een ‘geluksmuntje’ over hun schouder in het water werpen.

Nu belandde er dus houtskool in de fontein. Door verschillende mensen werden de klimaatactivisten uitgescholden. En zoals altijd werd de actie ook op beeld vastgelegd.

https://twitter.com/breeadail/status/1660245458491408384

De digitale pen snel opgepakt

Op dit moment overheerste op de Twitter de veroordeling van het vervuilen van de Trevifontein. Voorstanders wijzen op de recente overstromingen in Noord-Italië en dat het met het klimaat menens is. „Ons land gaat dood”, lieten ‘de fontein-ververs’ op een spandoek lezen.

„Deze daden van vandalisme kunnen de witsteen mogelijk beschadigen en zijn in heel Italië ronduit veroordeeld. Komt er vervolging door de overheid?”, vraagt Christoph zich op Twitter af. Janny meldt: „Ik mag aannemen dat ze allemaal gearresteerd zijn en moeten opdraaien voor de schade, schoon water, etc.” Maar ene Peter ziet het anders: „1. Het was houtskool. 2. Wie ziet wat er nu in Zuid Europa gebeurt aan klimaat gerelateerde rampen, weet dat dit soort protesten terecht zijn.”

Wat heeft Feyenoord met de Trevifontein te maken?

Anderen beginnen over de landskampioen met tweet als: „Het zijn geen Feyenoord-supporters, dus die komen er wel mee weg.” Dat Feyenoord-supporters weer worden opgerakeld heeft te maken met de Europa League-wedstrijd AS Roma – Feyenoord in 2015. Zij ‘hielden toen huis’ in de befaamde fontein en ook op de Spaanse Trappen. Dat leverde massale verwerping van de actie op en ook tot celstraffen van zes Feyenoord-fans. Nu is er dus ook walging over de actie van gisteren, maar aan de andere kan ook bijval van mensen die zich ernstig zorgen maken over de staat van de aarde.

Klimaatactivisten houden op verschillende plekken de afgelopen tijd acties, denk aan het zichzelf vastplakken op rijweg A12 in Den Haag. In Rome werd eerder Van Gogh-schilderij De zaaier in het museum Palazzo Bonaparte met soep besmeurd.

https://twitter.com/gualtierieurope/status/1660280115685621761

‘300.000 liter water wordt verspild’

Burgemeester Roberto Gualtieri heeft de actie veroordeeld. „Genoeg van deze absurde aanvallen op ons artistiek erfgoed”, laat hij via Twitter weten. Gualtieri zegt te hopen dat de fontein door de actie geen blijvende schade heeft opgelopen en roept activisten op actie te voeren „zonder monumenten in gevaar te brengen”. De burgervader laat weten dat er bij het herstel van de Trevifontein „van publiek geld 300.000 liter water zal worden verspild”.

Jamai, de Idol die eigenlijk helemaal geen popidool wilde zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.