Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 9 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Paus vraagt om ‘paaslicht voor Russisch volk’ in urbi et orbi

Op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad heeft paus Franciscus tijdens de traditionele paasviering de zegen ‘voor de stad en de wereld’ uitgesproken. Tijdens de urbi et orbi stond de Paus voor het tweede jaar op rij stil bij de oorlog in Oekraïne. Hij vroeg om steun voor ‘het geliefde Oekraïnse volk’ en om het ‘laten schijnen van het paaslicht op het Russische volk’.

Zeker 45.000 gelovigen hadden zich op het Sint-Pietsersplein in Vaticaanstad verzameld om Pasen te vieren. Voor de gelegenheid was het plein versierd met ongeveer 35.000 bloemen en planten uit Nederland, verzorgd door bloemsierkunstenaar Piet van der Burg. Het bedanken voor de bloemen deed de paus niet in zijn toespraak, zoals voorgangers dat wel deden.

Aardbevingen in Syrië en Turkije

Tijdens toespraak stond de paus ook stil bij de aardbevingen in Turkije en Syrië afgelopen januari. Daarnaast sprak hij zijn ‘diepe zorgen’ uit over het oplaaiende Israëlisch-Palestijnse conflict.

Voorafgaand aan de toespraak op het balkon, was de paus ook bij de mis op het zonovergoten plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij werd in een rolstoel het podium opgereden en volgde de mis voor het grootste gedeelte zittend. Hoewel Franciscus officieel de traditionele paasmis voorzat, werd de mis opgedragen door Giovanni Battista Re, een belangrijke kardinaal in de Rooms-Katholieke Kerk. Na de mis reed Franciscus in zijn pausmobiel langs de menigte op het plein.

Zorgen over gezondheid van de paus

In aanloop naar Pasen waren er zorgen over de gezondheid van de 86-jarige paus. Hij lag eind vorige maand een aantal dagen in het ziekenhuis met bronchitis, maar werd vorige week vlak voor de mis op Palmzondag uit het ziekenhuis ontslagen. Wel liet hij de traditionele Kruisweg in Rome op Goede Vrijdag voor het eerst aan zich voorbijgaan. Het zou die avond te koud zijn geweest voor de herstellende kerkvorst.

Afgehakte wolvenkop voor Duitse natuurorganisatie neergelegd: ‘Zieke daad’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.