Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 1 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Paus Franciscus grapt bij verlaten ziekenhuis: ‘Ik leef nog steeds’

Paus Franciscus is vandaag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar eerder deze week opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. „Ik leef nog steeds”, grapte de 86-jarige paus bij het verlaten van het ziekenhuis.

Het ontslag komt net op tijd voor het begin van de Goede Week die tot Pasen duurt. De kerkvorst zal aan de vieringen deelnemen, ondersteund door kardinalen. Hij leidt op Palmzondag de dienst op het Sint-Pietersplein en houdt komende week ook weer zijn wekelijkse publieke audiëntie.

Paus Franciscus aan het werk tijdens ziekenhuisopname

Franciscus was tijdens zijn opname aan het werk vanuit het ziekenhuis, omdat hij goed herstelt. Zo bezocht Franciscus vrijdag kankerpatiënten op de kinderafdeling, waar hij paaseieren uitdeelde en een baby doopte. Hij antwoordde bij zijn vertrek uit het ziekenhuis ontkennend op de vraag van journalisten of hij bang was en prees het ziekenhuis en het personeel. Ook grapte de paus dat hij nu „vier dagen moet slapen.”

Er werd bezorgd gereageerd op de ziekenhuisopname van de paus, die met een aantal kwalen kampt. Hij heeft maagklachten, waar hij in 2021 een operatie voor onderging, en hij gebruikt vanwege een knieprobleem een rolstoel of een wandelstok. Franciscus erkende afgelopen zomer dat hij het rustiger aan moest doen.

Gezondheidsproblemen

De gezondheidsproblemen leiden tot vragen over hoelang de paus van plan is aan te blijven. Hij heeft gezegd eventueel af te zullen treden als zijn gezondheid hem in de steek laat, maar zei voor zijn ziekenhuisopname voorlopig niet te stoppen. Franciscus’ voorganger Benedictus XVI trad in 2013 om gezondheidsredenen af. Dat was zeer ongebruikelijk, omdat een paus doorgaans zijn gehele leven in functie blijft.

Kritiek van boeren, natuurclubs en bouwers op stikstofaanpak: ‘Rutte schuift problemen vooruit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.