Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 11 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Meldingen van plunderingen en misdaden in aardbevingenregio Turkije: ‘Staat pakt hen aan’

De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de regio die is getroffen door de verwoestende aardbevingen van maandag. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.

„We hebben de noodtoestand uitgeroepen”, zei hij tijdens zijn bezoek. „Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken.”

Plunderaars na aardbevingen Turkije en Syrië

Er komen meldingen uit het rampgebied over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie. Oostenrijkse en Duitse hulptroepen besloten vandaag om de reddingsoperaties op te schorten nadat de veiligheid van de reddingswerkers in het geding kwam. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije.

Het team van het Oostenrijkse leger spreekt van een steeds moeilijkere veiligheidssituatie, melden Oostenrijkse media. „Het verwachte succes van een levensredding staat niet in een redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico”, aldus de strijdkrachten. Zij wijzen op toenemende agressie in Turkije. Er zou zelfs zijn geschoten, echter niet op de Oostenrijkse hulpverleners. Het team opereert net als andere buitenlandse rampenbestrijdingseenheden vanuit een basiskamp in de Turkse provincie Hatay.

Nederlands reddingsteam

De Duitsers zullen alleen nog uitrukken als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand levend kan worden gered. Zij constateren steeds meer woede bij Turken door het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen. De sfeer in het getroffen gebied wordt steeds grimmiger, merkt ook het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR. Het Nederlandse team laat echter weten te blijven zoeken naar overlevenden. „We merken wel dat de sfeer op straat verandert”, laat Jop Heinen van het Nederlandse team weten.

De Nederlanders zijn net als de Duitsers en Oostenrijkers actief in het zwaar getroffen Hatay. „We houden er rekening mee in onze werklocaties en tijden. We merken ook dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep echt van grote meerwaarde is om de situatie te duiden”, zegt hij. Volgens hem is er dit moment geen reden om eerder te stoppen, maar wordt in de gaten gehouden hoe de situatie zich ontwikkelt. „De veiligheid van het team staat voorop.”

Erdogan

Tijdens een bezoek aan het aardbevingsgebied zei Erdogan dat honderdduizenden gebouwen in Zuid-Turkije onbewoonbaar zijn en dat de autoriteiten binnen enkele weken willen beginnen met de wederopbouw van de getroffen steden. Verder kondigde Erdogan aan dat universiteiten vanwege de aardbevingen volledig zullen overgaan op afstandsonderwijs.

Het dodental is in Turkije inmiddels gestegen naar 21.043. „Het is drie keer groter en drie keer zo destructief als de aardbeving van 1999, de grootste ramp in de herinnering van ons land”, zo sprak Erdogan.

Nederlands reddingsteam in Turkije: ‘Kans om nog iemand levend te vinden na aardbevingen extreem klein’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.