Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 12 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Meisje (10) zes dagen na aardbeving levend onder puin vandaan gehaald

Zes dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije, halen reddingswerkers nog altijd overlevenden onder het puin vandaan. Zeker 147 uur na de ramp werd vandaag nog een 10-jarig meisje gered in de provincie Hatay.

Een correspondent van het Britse Channel 4 was aanwezig bij de redding van de 10-jarige Cudi en deelde beelden op Twitter. Ze werd door een reddingsteam gevonden in de woning waarin ze tijdens de aardbeving naar beneden was gestort. Nadat ze onder het puin vandaan was gehaald, werd Cudi met spoed weggebracht voor medische verzorging.

https://twitter.com/ewither/status/1624668503633526784?s=20&t=NIyJcgtJRqzwle7Hv2dvyg

Ook 35-jarige man onder puin vandaan gehaald

Zo’n twee uur later werd ook de 35-jarige Mustafa Sarigul gered door Turkse en Roemeense reddingsteams. Hij had zo’n 149 uur onder het puin gelegen. Volgens de reddingsmedewerkers verkeert Sarigul in goede gezondheid. De reddingsoperatie was live te volgens op televisie.

Volgens de officiële cijfers zijn er tot dusver zeker 24.617 doden gevallen in Turkije als gevolg van de aardbeving. In Syrië staat het dodenaantal vooralsnog op 3574. De VN verwachten dat het dodental zeker nog zal oplopen tot boven de 50.000.

Hulpverlening na aardbeving in Syrië verloopt moeizaam

In het getroffen gebied in Syrië komt de hulp nog altijd niet goed op gang, erkennen de Verenigde Naties. Volgens VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths zijn de mensen daar tot nu toe in de steek gelaten. „Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt”, twittert hij.

https://twitter.com/UNReliefChief/status/1624701773557469184

Dat de hulpverlening zo stroef verloopt komt doordat het gebied wordt gecontroleerd door meerdere rebellengroepen. Er is momenteel slechts één grensovergang die de Verenigde Naties kunnen gebruiken om hulp te verlenen aan gebieden die niet in handen zijn van de regering. De Syrische regering wil dat de humanitaire hulp volledig via gebieden onder haar controle loopt.

Kans op overlevenden steeds kleiner

De kans dat mensen levend onder het puin vandaan gehaald kunnen worden, wordt steeds kleiner. Het Nederlandse reddingsteam komt vandaag dan ook voor het laatst in actie. Morgen wordt het basiskamp van USAR afgebroken en draagt het team het werk over aan andere reddingswerkers.

Onderzoek naar tijdelijk visum voor slachtoffers van aardbeving

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.