Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 3 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Oproepen voor nieuw massaal protest tegen regime Iran duiken op

In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

In berichten wordt aangeraden paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. De afgelopen weken dumpten betogers olie op wegen en richtten zij barricades op om de eenheden tegen te houden.

Demonstraties in Iran

De demonstraties volgden op de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze geen hoofddoek zou hebben gedragen. Onlangs heeft Metro de stelling ‘De dappere vrouwen van Iran verdienen meer politieke steun uit Europa’ voorgelegd aan het panel, naar aanleiding van de protesten in het land.

Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden al gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al ongeveer 470 betogers zijn gedood. Onlangs gaf Iran zelf voor het eerst meer dan driehonderd doden toe, onder wie ook agenten.

Verplicht hoofd te bedekken

Ondertussen buigen het Iraanse parlement en justitie zich over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus een topman van justitie. Hij gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo’n twee weken.

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi stelde op televisie dat de republikeinse en islamitische „fundamenten” van Iran in de grondwet zijn verankerd. Maar hij zei ook dat manieren om de grondwet uit te voeren „flexibel kunnen zijn”.

Sinds de spraakmakende dood van Amini midden september draagt ​​een groeiend aantal vrouwen de zogenoemde hijab niet. De hoofddoek werd verplicht voor alle vrouwen in april 1983, vier jaar na de revolutie van 1979 die de door Amerika gesteunde monarchie omverwierp.

Crisisoverleg met koning Charles vanwege Netflix-docu Harry en Meghan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.