Iza de Bruin
Iza de Bruin Binnenland 3 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Man die hoofd aan Meisje met de parel plakte wil cel niet in: ‘Zo ga je niet met een actievoerder om’

Vorige week was Nederland in rep en roer vanwege een klimaatactie in het Haagse Mauritshuis. Daar plakte ene Wouter M. zijn hoofd vast aan het Meisje met de parel. Die actie bleef niet onbestraft: gisteren moest hij voor de rechter verschijnen en ontving een celstraf van 2 maanden. Daar is de klimaatactivist niet mee eens en daarom gaat hij in hoger beroep.

Hij vindt de twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, te hoog, bevestigt zijn advocaat donderdag na berichtgeving van RTL Nieuws. „Dit is niet de manier om met een actievoerder om te gaan.”

‘Alles er aan gedaan om schade te voorkomen’

Volgens advocaat Azzaad Ramsaroep heeft M. er alles aan gedaan om te voorkomen dat er schade zou ontstaan aan het schilderij. Eerder werd al bekend dat bij de klimaatactie alleen de lijst en de achterplaat licht zijn beschadigd. De rechter oordeelde ook dat M. direct de cel in moest. Ramsaroep zal gaan vragen of zijn cliënt in afwachting van het beroep voorlopig op vrije voeten kan komen.

Verdachte Pieter G., die de actie gefilmd heeft, kreeg dezelfde straf opgelegd. Zijn advocaat liet eerder weten nog na te denken over een hoger beroep. Een derde activist moet vandaag voor de rechter verschijnen.

Inspiratie Meisje met de parel

De drie mannen zijn allen afkomstig uit België. De klimaatactie was geïnspireerd op eerdere demonstraties van de Britse actiegroep Just Stop Oil. Actievoerders besmeurden meerdere werken, waaronder de Zonnebloemen van Van Gogh in Londen. M. verstoorde eerder al de Ronde van Vlaanderen door het parcours op te rennen tijdens de eindsprint.

De organisatoren van de actie zeiden dat ze het meesterwerk van Vermeer speciaal hadden uitgezocht om zo veel mogelijk reuring te veroorzaken. „Blijf met je poten van de spullen af”, zegt directeur van het Mauritshuis Martine Gosselink al eerder over de actie.

Na kantoormedewerkers als conducteur, zet NS nu statushouders als monteur in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man die hoofd aan Meisje met de parel plakte wil cel niet in: ‘Zo ga je niet met een actievoerder om’
Sluiten