Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 14 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Woede om milieuactivisten die soep over Zonnebloemen van Van Gogh gooien

Veel mensen hebben geen goed woord over voor milieuactivisten die tomatensoep over het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh hebben gegooid. De vraag van velen: waarom Van Gogh als je het over het klimaat hebt? „Ik begrijp de connectie niet met Van Gogh en het klimaat. Maar WTF, achterlijke mensen.”

Activisten gooiden de tomatensoep vandaag over het schilderij van de Nederlandse schilder Van Gogh. Zonnebloemen hangt in het museum The National Gallery in Londen. De boosdoeners: de actiegroep Just Stop Oil. Er bestaat natuurlijk zonnebloemolie, maar of Van Gogh anderhalve eeuw geleden aan de milieuproblemen van anno 2022 dacht…

Of schilderij Van Gogh schade heeft, wordt bekeken

Just Stop Oil heeft een video van het incident op sociale media geplaatst. Op de video is te zien dat de soep van het glas afdruipt. De actiegroep heeft de afgelopen dagen ook wegen geblokkeerd rond het Britse parlement. Ze vragen met hun acties onder andere aandacht voor de schade die fossiele brandstoffen aanrichten aan het milieu.

Onduidelijk is of het schilderij schade heeft opgelopen. Dat wordt nog onderzocht, maar Britse media denken op dit moment van niet. Zonnebloemen is in ieder geval beschermd door een glasplaat.

Van Gogh schilderde Zonnebloemen in het jaar 1888. Het gaat om een serie van vijf stillevens. Een van de exemplaren werd op een veiling in 1987 in Londen verkocht voor zo’n 40 miljoen euro (een ander schilderij van de kunstenaar, Portret van Dr. Gachet, leverde ooit 82,5 miljoen euro op).

Activisten vastgelijmd aan de muur

De activisten zijn na het gooien van de blikken soep vastgelijmd aan de muur waar het schilderij hangt. Niet voor straf, dat deden zij zelf. Inmiddels zijn twee vrouwen, twintigers, van de muur afgehaald en gearresteerd. In juni richtte Just Stop Oil z’n pijlen – of soep – ook al op Van Gogh. Toen op Perzikboom in bloei in de Londense Courtauld Gallery.

„Menselijke creativiteit en genialiteit zijn te zien in deze galerie, maar ons erfgoed wordt vernietigd door het falen van onze regering om op te treden tegen klimaat(verandering) en de kosten van levensonderhoud”, schrijft de actiegroep op Twitter. „Wat is meer waard, kunst of leven?”, riep een van de activisten in het museum. „Is het meer waard dan voedsel? Meer dan gerechtigheid? Zijn jullie meer begaan met het beschermen van een kunstwerk of het beschermen van onze planeet en de bevolking?”

Veel reacties om actie gericht op Van Gogh

De actie van de milieu-activisten levert veel boze reacties op (dat gebeurde ook direct onder bezoekers die in het museum aanwezig waren). Vooral omdat de actie niet wordt begrepen. „Van Gogh, de zonnebloemoliebaron”, twittert ene Ilyaz dan ook cynisch. Ook Kelly is verbaasd: „Oh ja, kunst kapot maken. Dat helpt. Spullen van anderen slopen is ook altijd zo lekker voor het draagvlak.”

‘Laat ze aan die muur vastgeplakt zitten’

John is heel stellig: „Het wordt de hoogste tijd dat dergelijke idioten een ernstige straf krijgen Niet gewoon oppakken maar effectief voor een paar jaren de doos in.” Ria heeft een andere straf in gedachte: „Laat ze maar een weekje aan die muur vastgeplakt zitten, zonder eten en drinken en dan met één ruk eraf trekken.”

Jan: „Blijf met je tengels van Van Gogh af!” En Marijke vraagt zich simpelweg af: „Wat heeft Vincent gedaan dan?” Jelle vindt: „Wat een luie vorm van activisme bezigt dat Just Stop Oil. Ga je richten op de olie-industrie in plaats van de weerloze schilderijen van Van Gogh.” Mark: „Ik ontken niet dat er een crisis is, maar je blijft potverdulleme van de Zonnebloemen van Van Gogh af.” Mascha: „Want Van Gogh was stiekem natuurlijk een milieuvervuilende multinational die geld verdiende over de rug van arme mensen. Kijk maar naar de Aardappeleters…”

Ene Maarten probeert duidelijkheid te scheppen over eventuele schade: „Gelukkig zit Van Gogh achter glas. Of zoals ons moeder altijd zei: de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend.”

Maarten van Rossem spreekt zich bij HLF8 eerlijk uit: ‘Geen verlangen om hier te zitten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Woede om milieuactivisten die soep over Zonnebloemen van Van Gogh gooien
Sluiten