Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Britten ergeren zich kapot: opgestapte Liz Truss krijgt vanaf nu ruim 100.000 euro per jaar

In het Verenigd Koninkrijk is grote onvrede ontstaan over een uitkering waar Liz Truss na haar premierschap een beroep op kan doen. Ze heeft jaarlijks recht op 115.000 pond (131.000 euro) aan financiële ondersteuning voor oud-premiers. Vakbonden en politieke tegenstanders reageren boos, de Britten ergeren zich mateloos.

Liz Truss stapte gisteren op en had – naar een reclamespotje – wel „het waren 45 fantastische dagen” kunnen zeggen. Fantastisch was het allemaal echter niet. Ze verdiende met het opstappen de titel ‘kortst zittende Britse premier’ ooit. En vanaf nu 131.000 euro per jaar.

‘Liz Truss een bonus, ambtenaren geen eten’

De regeling ligt onder vuur nu veel Britten het financieel moeilijk hebben door de hoge inflatie. De topman van ambtenarenvakbond PCS spreekt in de krant The Guardian schande over de jaarlijkse uitkering. „Een op de vijf ambtenaren moet naar de voedselbank en 35 procent heeft maaltijden overgeslagen omdat ze geen eten hebben. Het is grotesk dat Liz Truss feitelijk een bonus krijgt.”

Ook vakbond UCU voor onderwijspersoneel wil dat Truss afstand doet van de uitkering. Een bestuurder van de bond zegt dat miljoenen mensen die in de publieke sector werken het momenteel zwaar hebben. „Door de lage lonen moeten vele duizenden mensen maaltijden overslaan en hun energiegebruik beperken.”

Uitkering voor ex-premiers omstreden

De omstreden uitkering heet Public Duty Costs Allowance (PDCA) en bestaat al tientallen jaren. De achterliggende gedachte is dat voormalige premiers nog steeds een belangrijke rol hebben in het openbaar leven en daarom ook kosten maken, zoals het betalen van salarissen van medewerkers. Daar betaalt de staat aan mee via de PDCA.

Het ergert critici dat Truss maar een paar weken aan de macht is geweest, maar wel de rest van haar leven gebruik kan maken van de regeling. „Het zou niet toegestaan moeten worden dat ze levenslang toegang krijgt tot dezelfde 115.000 pond als recente voorgangers, die meer dan twee jaar aan de macht waren”, reageert een woordvoerster van de oppositiepartij Liberal Democrats in Britse media.

Truss kondigde deze week haar vertrek aan nadat ze zwaar onder vuur was komen te liggen vanwege haar zwalkende economische beleid. Nieuwszender Sky News bericht dat de Conservatieve Partij van Truss in de peilingen volledig is gekelderd. Slechts 14 procent van de kiezers zou nog op de conservatieven willen stemmen. Volgens een door Sky News geraadpleegde expert is dat een historisch dieptepunt.

Grappen worden er over Liz Truss al langer gemaakt. En daar doen we in Nederland aan mee:

Kamp van Koningsbrugge-kijkers prijzen wilskracht Natasja Gibbs die worstelt met jeugdtrauma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.