Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 20 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Brits premierschap Liz Truss van zéér korte duur: neemt na 45 dagen ontslag

Na slechts anderhalve maand op de premiersstoel te hebben gezeten, geeft Liz Truss er alweer de brui aan. Hiermee is ze de kortst zittende Britse premier ooit. Binnen een week zou er een opvolger moeten zijn.

Ze maakte vandaag in een toespraak voor Downing Street 10 bekend dat ze aftreedt als partijleider van de Conservatieve Partij. In haar ambtswoning sprak Truss met belangrijke figuren binnen de partij over de toenemende druk. Totdat er een nieuwe opvolger is gekozen, blijft ze premier van het Verenigd Koninkrijk.

Liz Truss lag onder vuur door omstreden begrotingsplannen

Haar positie wankelde al hevig: de premier kreeg wekenlang bakken kritiek op haar dak. Dit heeft alles te maken met de ‘mini-begroting’ die ze samen met haar minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, opstelde. Hierin wilden zij tientallen miljarden ponden belastingen schrappen en geld lenen om dat gat te vullen. Dat veroorzaakte zo’n chaos op de financiële markten, dat zelfs de Bank of England moest ingrijpen. Truss kwam vorige week deels op haar plan terug en stuurde Kwarteng vorige week de laan uit.

De Conservatieve Partij is sinds Truss’ aantreden in september gekelderd in de peilingen. Partijgenoten twijfelden openlijk aan haar geloofwaardigheid. Een aantal conservatieve parlementariërs riepen de Britse premier al op om op te stappen. Veertien partijgenoten zouden hebben aangegeven dat het tijd is voor Truss om te vertrekken. Een lid van de commissie zou tegen een journalist hebben gezegd dat „de kans klein is” dat Truss de dag als premier afmaakt.

Wie wordt haar opvolger?

Volgens Britse media volgt een nieuwe leiderschapsverkiezing en kan het land volgende week al een nieuwe premier hebben. Nog voor Truss’ aftreden werd er al over een opvolger gespeculeerd. Partijleden noemen voormalig minister van Financiën Rishi Sunak, de huidige financiënminister Jeremy Hunt en zelfs oudgediende Boris Johnson. Hij trad anderhalve maand geleden af als premier na een reeks schandalen.

Danny de Munk in tranen in rechtbank: ‘Mijn gezin en carrière worden kapotgemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brits premierschap Liz Truss van zéér korte duur: neemt na 45 dagen ontslag
Sluiten