Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Russische staatsmedia: Oekraïense bezette regio’s stemmen voor toetreding tot Rusland

Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden, die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 96 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. In de vier regio’s is tussen de 12 en 22 procent van de stemmen geteld.

De stembussen sloten vandaag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio Loehansk werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest, meer dan 92 procent.

Referenda doorgestoken kaart volgens Oekraïne en westerse bondgenoten

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De volksraadplegingen zouden zijn georganiseerd om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Bij toetreding van de vier bezette gebieden heeft Rusland zo’n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim.

Als Poetin de regio’s annexeert, kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gedreigd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen. Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement.

Vladimir Poetin wilt Oekraïners ‘redden’

De Russische president Vladimir Poetin wil de mensen naar eigen zeggen „redden” in de bezette Oekraïense gebieden, waar referenda worden gehouden over aansluiting bij Rusland. Op de laatste dag dat de mensen kunnen stemmen, zei Poetin op televisie dat „de hele Russische maatschappij” gefocust is op die redding. Hij begon de invasie in februari ook al, om de mensen uit de Donbas te beschermen tegen een „genocide”, die het Oekraïense bewind zou uitvoeren.

Sinds Poetin de dienstplicht heeft ingesteld voor reservisten, zijn al bijna 100.000 Russen naar buurland Kazachstan gereisd. Volgens de autoriteiten heeft het land moeite om alle mensen op te vangen die de Russische mobilisatie in het buitenland willen ontlopen.

President Kazachstan verwelkomt Russische vluchtelingen

Doordat alle extra Russen op zoek zijn naar onderdak, zouden veel Kazachse hotels en hostels zijn volgeboekt en zijn de huren in het land sterk gestegen. Sommige Kazachen roepen op de grens met Rusland tijdelijk te sluiten, maar dat is president Kassim-Jomart Tokajev niet van plan. „De meesten zijn gedwongen te vertrekken door de wanhopige situatie”, zei hij in een toespraak. „We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen.”

Chaos bij mobilisatie leidt tot zorgen bij Russische toppolitici

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Russische staatsmedia: Oekraïense bezette regio’s stemmen voor toetreding tot Rusland
Sluiten