Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 27 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Qatar verplicht burgers op WK te werken als beveiliger, vanwege personeelstekort

Qatar kampt met grote personeelstekorten in aanloop naar het WK voetbal, dat op 20 november in het kleine golfstaatje begint. Daarom verplicht het land haar eigen burgers om op het grootste sporttoernooi ter wereld in te springen.

Qatar sloot eerder al een overeenkomst met Turkije over de inzet van 3000 Turkse politieagenten. Maar dat zijn er bij lange na niet genoeg om het voetbaltoernooi in goede banen te leiden. Daarom heeft het land honderden van haar eigen burgers opgeroepen voor een verplichte militaire dienst.

Daar zitten onder andere diplomaten bij die uit het buitenland moeten terugkeren. Zij zouden normaal gesproken uitstel krijgen van hun dienstplicht.

Qatar verplicht burgers dienst te doen als beveiliger op het WK

In de militaire dienst moeten zij verplicht als beveiliger optreden tijdens het WK voetbal. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron en documenten die het in handen heeft. Uit de documenten blijkt dat de opgeroepen Qatarezen worden getraind om wachtrijen bij de stadions te begeleiden. Ook leren ze fans te fouilleren en smokkelwaar op te sporen als alcohol, drugs of wapens.

De verplichte inzet van de dienstplichtigen geeft aan hoe hoog de nood is in het golfstaatje bij het huisvesten van een van de grootste sporttoernooien ter wereld. Qatar telt slechts 2,8 miljoen inwoners, van wie er amper 380.000 de Qatarese nationaliteit hebben.

‘Patriottische plicht’ om mee te helpen

De burgers die zijn opgeroepen moesten zich aan het begin van deze maand al melden op een militair kamp ten noorden van hoofdstad Doha. Ze kregen te horen dat het hun „patriottische plicht” was om mee te helpen. „De meesten zijn daar omdat het moet, ze willen niet in de problemen raken”, vertelt de bron tegen Reuters.

In een reactie meldde een regeringsfunctionaris dat het nationale dienstprogramma van Qatar tijdens het WK gewoon doorgaat. Sinds 2014 moeten Qatarese mannen tussen 18 en 35 jaar minstens vier maanden met het leger trainen als onderdeel van de dienstplicht die de emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, heeft ingevoerd.

Veel kritiek op WK voetbal in Qatar

Er is al langer veel te doen om het WK in Qatar. Het land heeft weinig voetbalhistorie, het is er in de zomer veel te warm om te voetballer – vandaar ook dat het WK voor het eerst in de winter plaatsvindt – en bij de bouw van de voetbalstadions vielen naar schatting zo’n 6.500 doden onder arbeidsmigranten, meldde The Guardian.

Al vond FIFA-baas Gianni Infantino die ophef maar overdreven. Arbeidsmigranten krijgen juist „waardigheid en trots door hard werken”. En ook oud-voetballer Ronald de Boer vindt dat het aantal doden flink wordt overdreven. Hij is overigens ambassadeur van het WK in Qatar.

Jinek-kijkers walgen van ‘losgeslagen idioot’ Ronald de Boer: ‘6000 doden? Totale onzin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.