Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Chaos bij mobilisatie leidt tot zorgen bij Russische toppolitici

De voorzitters van het Russische lager- en hogerhuis hebben vandaag hun zorgen geuit over de chaos die is ontstaan bij de door president Poetin afgekondigde gedeeltelijke militaire mobilisatie. Het regent klachten over de mobilisatiecampagne.

De voorzitters van het Russische lager- en hogerhuis hebben regionale bestuurders opgedragen om alle fouten die bij de mobilisatie zijn gemaakt zo snel mogelijk op te lossen. Zo liet de voorzitter van de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, Valentina Matvijenko, via Telegram weten dat mannen die ongeschikt zijn, toch worden opgeroepen. „Zulke excessen zijn absoluut onacceptabel. En het is in mijn opinie terecht dat er in de maatschappij scherp op wordt gereageerd”, zegt Matvijenko daarover.

Matvijenko stelt de regiogouverneurs verantwoordelijk voor het verloop van de mobilisatie, zo liet ze weten in een boodschap aan hen. „Zorg ervoor dat de gedeeltelijke mobilisatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de geschetste criteria, zonder één enkele fout.”

Voorzitter van de Doema (het Russische lagerhuis) Vijatsjeslav Volodin heeft eenzelfde boodschap. „Als er een vergissing wordt begaan, is het nodig die recht te zetten. De autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden.”

Mobilisatie leidt tot protesten

De eerste mobilisatie in Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot een reeks protesten in het hele land, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 2000 mensen zijn opgepakt. De berichten dat ook mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen, zorgen voor extra onrust.

Aanhoudende stroom vertrekkende Russen: Nederland stuurt ze ‘zeker’ niet terug

Mannen van militaire leeftijd ontvluchten massaal het land. Zo werd deze week duidelijk dat veel mannen een enkeltje naar Turkije boeken. Turkish Airlines liet woensdag weten dat tickets voor een enkele reis van de Moskouse luchthaven Vnoekovo naar Istanbul, Ankara en Antalya tijdelijk waren uitverkocht en dat de luchtvaartmaatschappij de capaciteit zal vergroten. En ook bij de Turkse maatschappij Pegasus zijn vluchten vanuit Moskou naar Istanbul en andere bestemmingen in Turkije uitverkocht.

Tien jaar cel voor weigeraars

Russen die weigeren om mee te doen aan de militaire operaties kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen. Een wetswijziging waarmee woensdag werd ingestemd zorgt daarvoor. Ook zijn de celstraffen voor desertie, plundering en vrijwillige overgave aan de tegenstander verhoogd.

Volgens de officiële lezing heeft president Poetin bij de mobilisatie 300.000 mensen opgeroepen. Berichten in onafhankelijke Russische media dat het in werkelijkheid zal gaan om meer dan een miljoen mannen, zijn tot twee keer toe door het Kremlin ontkend.

Inzet nucleaire wapens door Rusland lijkt dichterbij dan ooit, dit is waarom: ‘Geen bluf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Chaos bij mobilisatie leidt tot zorgen bij Russische toppolitici
Sluiten