Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 5 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Liz Truss nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk: wie is zij?

Buitenlandminister Liz Truss volgt Boris Johnson op als premier van het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieve Partij heeft bekendgemaakt dat zij oud-minister Rishi Sunak (Financiën) heeft verslagen in de interne leiderschapsverkiezing en daardoor automatisch premier wordt. Truss kreeg 58 procent van de stemmen van de Conservatieve leden.

Johnson dient naar verwachting vandaag zijn ontslag in bij koningin Elizabeth, waarna het staatshoofd Truss zal ontvangen. Dat gebeurt vanwege de gezondheid van de koningin niet op Buckingham Palace, maar in het Schotse Balmoral Castle. Truss wordt de derde vrouwelijke premier van het VK, na haar partijgenoten Margaret Thatcher en Theresa May.

Portret Liz Truss, nieuwe premier VK

Maar wie is Lizz Truss eigenlijk en wat zijn haar ambities? Truss is – net als Johnson – van de conservatieve partij en fungeerde tot voor kort als minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de Britse krant BBC wil de 47-jarige Truss een aantal beloftes waarmaken, die gebaseerd zijn op fundamentele conservatieve waarden. Zo heeft de nieuwe premier tijdens haar campagne aangegeven belastingverhogingen terug te willen draaien. Meerdere economen hebben dat plan bekritiseerd, omdat het juist de inflatie zou aanwakkeren.

De inflatie is in het VK het hoogst van West-Europa en veel Britten hebben last van de stijgende prijzen van energie en levensmiddelen. Truss heeft aangekondigd snel met een nieuw economisch plan te komen om de problemen aan te pakken.

Lieveling van conservatieve partij

Volgens de BBC is Lizz Truss de absolute lieveling van de conservatieve rechtervleugel, die de Brexit ondersteunt. Haar politieke voorkeur lag vroeger overigens in een totaal andere hoek: in de jaren tachtig identificeerde Truss zich namelijk nog als een liberaal-democratische activist en marcheerde ze tégen Margaret Thatcher, die tussen 1975 en 1990 de leider was van de conservatieve partij.

Als minister van Buitenlandse Zaken bleef ze loyaal aan Johnson tot het bittere einde, toen andere ministers hem in de steek lieten vanwege het ‘partygate’-schandaal, waarin Johnson een feestje organiseerde, terwijl bewoners in diepe lockdown zaten.

Trouw aan Johnson

Johnson kondigde twee maanden geleden aan terug te treden nadat zijn positie onhoudbaar was geworden. Truss diende als buitenlandminister in zijn kabinet en bleef hem tijdens de regeringscrisis trouw. Sunak nam juist wel afstand van Johnson en trad terug als minister van Financiën.

Nadat Johnson zei te vertrekken dienden zich meerdere kandidaten aan om de nieuwe premier te worden. Na een aantal stemrondes onder de Conservatieve parlementariërs bleven er twee kandidaten over. Het was in de laatste ronde aan de leden van de partij om te kiezen tussen Truss en Sunak.

Universiteit van Amsterdam (UvA): paal en perk aan instroom studenten buitenland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.