Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Twee Europese landen starten preventieve inentingen tegen apenpokken

Spanje begint met het vaccineren van volwassenen die nauw in contact zijn geweest met bevestigde gevallen van apenpokken, meldt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Ook mensen die een vergoot risico lopen om apenpokken te krijgen, kunnen zich laten vaccineren.

Door een tekort aan vaccins krijgen vooralsnog alleen die twee groepen het vaccin, aldus het ministerie. Ook Duitsland gaat risicogroepen inenten, maar hanteert iets andere criteria.

Naast Spanje ook Duitsland

Eerder op de donderdag raadde het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse zusterorganisatie van het RIVM, alle volwassenen in Duitsland die in een risicogroep vallen aan om zich preventief te laten inenten tegen apenpokken. Het gaat om mensen die meer kans dan gemiddeld lopen om het te krijgen. Denk aan mensen die in laboratoria met infectieziekten werken en mannen met wisselende contacten met andere mannen. Ook degenen die mogelijk contact hebben gehad met besmette mensen kunnen een inenting krijgen.

Het RKI adviseert mensen die contact hebben gehad met een besmet persoon zo snel mogelijk een inenting te halen. Dat moet binnen veertien dagen na het contact. Het advies voor homoseksuele mannen wordt gedaan omdat alle gevallen in Duitsland in die gemeenschap zijn vastgesteld. Voor zover bekend hebben zij geen hoger risico om apenpokken te krijgen dan andere mensen.

Inenting tegen apenpokken beperkt beschikbaar

Het RKI zegt dat de vaccinatiestof beperkt beschikbaar is. Dat komt omdat een inenting tegen de pokken niet meer standaard wordt gegeven. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikmomenten zit zeker 28 dagen. Het is volgens de gezondheidsorganisatie vooral belangrijk om de regels na te leven. De belangrijkste regel is dat mensen direct in isolatie gaan als ze (mogelijk) besmet zijn.

Nederland vaccineert alleen mensen die in een hoogrisicogroep zitten én zich rondom inmiddels bevestigde gevallen van apenpokken bevinden. Het is nog niet bekend of het RIVM van plan is het beleid aan te passen. Mensen die voor 1974 zijn geboren zijn nog gevaccineerd tegen de ‘gewone’ pokken, die toen nog rondgingen op de wereld. Dat vaccin zou volgens deskundigen ook nog bescherming geven tegen apenpokken.

7 belangrijke vragen (en antwoorden) over het apenpokkenvirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twee Europese landen starten preventieve inentingen tegen apenpokken
Sluiten