Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 9 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor het eerst minder Oekraïners in opvangplekken van gemeenten

Voor het eerst sinds de Russische invasie in Oekraïne is het aantal vluchtelingen dat gebruik maakt van gemeentelijke opvangplekken gedaald. In het afgelopen weekend hebben ruim tweehonderd Oekraïense vluchtelingen de opvanglocatie verlaten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Voor het weekend maakten nog 35.450 vluchtelingen gebruik van de gemeentelijke opvang, na het weekend zijn dat er 35.216. Het aantal Oekraïners dat is geregistreerd bij gemeenten is toegenomen van 52.930 naar 53.400. Ruim 18.000 vluchtelingen hebben dus onderdak gevonden buiten de officiële opvangplekken, bijvoorbeeld bij een gastgezin. Het aantal beschikbare bedden voor Oekraïense vluchtelingen is in vergelijking met voor het weekend iets gedaald, van 45.314 naar 45.251.

Oekraïners

De Oekraïense havenstad Odessa is vandaag getroffen door een raketaanval. Voorzitter Charles Michel van de raad van Europese regeringsleiders moest dekking zoeken tijdens een onaangekondigd bezoek aan de stad.

Volgens een EU-functionaris had Michel op het moment van de aanval een ontmoeting met de Oekraïense premier Denis Sjmihal. „Tijdens de ontmoeting met de premier moesten de deelnemers de vergadering onderbreken om dekking te zoeken toen raketten opnieuw insloegen in de regio van Odessa”, laat hij weten.

Europadag

Michel heeft op Twitter een bericht geplaatst over het bezoek, maar schrijft daarin niks over het voorval. Hij zegt onder andere dat hij in Odessa is om Europadag te vieren. Dat is de dag waarop de EU-instellingen de feitelijke geboorte in 1950 van het Europees project vieren.

De Belg zegt in een verklaring tegen de Oekraïners dat hij ervan overtuigd is dat het Kremlin het niet gaat lukken om hun gevoel van vrijheid en democratie te breken. „Ik ben op Europadag naar Odessa gekomen met maar één eenvoudige boodschap: jullie zijn niet alleen. We staan achter jullie. We zullen jullie niet laten vallen. We zullen zolang als het nodig is bij jullie zijn.” Ook biedt Michel Oekraïne aan te helpen bij het bouwen van een modern en democratisch land.

Toetreding Europese Unie

De Europese Commissie zal naar verwachting volgende maand antwoorden op het Oekraïense verzoek om toetreding tot de Europese Unie. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen. Normaal gesproken duurt het jarenlang om een toetreding te onderzoeken, maar in het geval van Oekraïne zal het versneld worden naar een aantal weken.

Het Oekraïense leger meldde eerder vandaag dat vier Russische precisieraketten in Odessa waren ingeslagen. Die zouden zijn afgevuurd vanaf het door de Russen geannexeerde schiereiland Krim. Meer details maakte het leger niet bekend.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Poetin in toespraak: ‘Het Westen wilde Rusland binnenvallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voor het eerst minder Oekraïners in opvangplekken van gemeenten
Sluiten